Ustavni sud je donio odluke koje za Srpsku ne mogu biti prihvaćene, istakao je Mile Dmičić, profesor ustavnog prava, gostujući u našem Јutarnjem programu, komentarišući odluku kojom su poništene pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske.

– Neprihvatljiva je odluka zato što je direktno usmjerena ne samo na integritet narodnih poslanika, i svih onih koji u parlamentarnom organu donese odluke koje su u skladu sa Ustavom BiH i Ustavom Republike Srpske, nego predstavljaju posljednju liniju odbrane ustavnopravnog statusa Repblike Srpske u okviru Dejtonskih riješnjenja za BiH – istakao je Dmičić.

On je naznačio još nekoliko elemenata protiv te odluke.

– Ovo je još jedan korak u ustavnom sudovanju BiH koji nije uvažio pozitivna iskustva u sporovima o ovim i sličnim temama. Nije se pridržavao ustavnih normi, da bude čuvar ustava i da polazi od one nadležnosti koja mu je ustavom utvrđena. Ustavni sud će imati isključivo pravo na rješavanja sporova koji nastaju po ovom ustavu izmeđ entiteta, ili između BiH i jednog ili oba entiteta – dodao je Dmičić.

Dmičić se prisjetio i 1995. godine.

– Kada smo 8. septembra 1995. u praskozorje Dejtona utvrdili da se BiH sastoji od dva državotvorna dijela, od teritorije i srpskog stenaovništva i ostalih koji tu žive, Mi smo tada došli do razdvajanja. Danas, 30 godina poslije imamo obrnut proces, spajanja – istakao je Dmičić.

Autor: RTRS