Njegovo preosveštenstvo episkop sremski Vasilije ugostio je danas srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u manastiru Krušedol.

U ovom manastiru održava se 16. Krajiški crkveno-narodni svesrpski sabor “Krušedolska zvona”.

Episkop je izrazio zahvalnost Dodiku za svu podršku koju svih ovih godina nesebično pruža ovom saboru.

– Krušedolski sabor je sabor okupljanja i saborovanja oko Crkve koja je najsnažniji element srpskog identiteta – rekao je tom prilikom srpski član bh. Predsjedništva.

Milorad Dodik u manastiru Krušedol

Milorad Dodik u manastiru Krušedol

– Danas sam u Krušedolu s našim narodom da 16. put obilježimo sjećanje na stradanje naroda iz Republike Srpske Krajine. Uz molitvu u crkvi drevnog manastira želimo da obnovimo ne samo sjećanje na stradale, već i na život na ovim prostorima – dodao je Dodik.

– Sve je to morao da napusti i dođe ovdje u Srbiju. Јeste u bratskoj Srbiji ali, ipak, u nepoznato, da pokuša da ovdje formira život i integriše se sa srpskim narodom na ovim prostorima. Sve su to teške godine – rekao je Dodik.

Ispored manastira se okupilo više od hiljadu ljudi, Srba iz Hrvatske, Republike Srpske, Srbije i dijaspore koji su pozdravili srpskog člana Predsjedništva BiH i dočekali ga s velikim oduševljenjem.

Krušedolski zbor

Krušedolski zbor

U manastiru Krušedol danas se održava 16. Krajiški crkveno-narodni svesrpski sabor “Krušedolska zvona”, koji je počeo Svetom arhijerejskom liturgijom i parastosom za sve Srbe stradale u ratovima od 1991. do 1999. godine i umrle u izbjeglištvu.

Autor: RTRS