Profesor ustavnog prava Milan Blagojević izjavio je da nastojanje Republike Srpske da vrati ustavne nadležnosti ima utemeljenje u Ustavu BiH, zbog čega postupanje Republike Srpske nije, niti može biti neustavno.

Blagojević je naglasio da je Ustavni sud BiH neosnovano ukinuo deklaraciju i zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

– Republika Srpska deklaracijom i zaključcima o raskidu i povlačenju iz određenih sporazuma o prenošenju nadležnosti nije povrijedila nijednu odredbu Ustava BiH, jer to povlačenje taj ustav ne zabranjuje i time se ne dovodi u pitanje BiH njen suverenitet i teritorijalni integritet – rekao je Blagojević.

Prema njegovim riječima, Ustav BiH, kao jedini takav akt u svijetu ustavnosti, propisujući pravo entiteta da međusobnim ugovorom prenese neku svoju nadležnost na nivo BiH, ne zabranjuje nijednom odredbom entitetu da taj sporazum raskine i vrati tu svoju nadležnost, te da nastavi dalje da je vrši na svojoj teritoriji, i to kao entitet u BiH.

Blagojević je naveo i da Ustavni sud BiH u svojoj odluci nije ocijenio da je osporenim aktima Narodne skupštine Republike Srpske došlo do povrede Ustava BiH (član tri, stav pet, tačka a), odredbe o međuentitetskom sporazumu o prenošenju nadležnosti.

On je istakao da to Ustavni sud nije mogao reći kada ta odredba, poput svih ostalih u Ustavu BiH, ni na koji način ne zabranjuje entitetima da zajedno ili jednostrano raskinu bilo koji od tih svojih sporazuma i da vrate svoju ustavnu nadležnost.

Prema njegovim riječima, ne imavši ustavnog uporišta da kaže da je došlo do povrede Ustava BiH (član tri, stav pet, tačka a), Ustavni sud kaže da deklaracija i zaključci Narodne skupštine nisu u skladu sa Ustavom BiH (član jedan, stav dva i član tri, stav tri, tačka b), što je pravno neosnovano.

– Ni u tom pogledu odluka Ustavnog suda nije utemeljena na saveznom ustavu. Jer, članom jedan, stav dva Ustava BiH propisano je da je BiH demokratska država koja funkcioniše u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora – rekao je Blagojević.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On je naveo da Ustav BiH ne zabranjuje entitetima da raskinu sporazum o prenošenju nadležnosti i da te nadležnosti oni poslije toga nastave ponovo vršiti, ističući da se takvom odlukom i radnjama entiteta ne povrjeđuju ni Ustav BiH kao vrhovni zakon, a ni ovdašnja demokratska državnost i demokratski izbori kao ustavni ideal.

Blagojević je ukazao da je tom ustavnom odredbom propisano da će se entiteti u potpunosti pridržavati Ustava BiH, kojim se stavljaju van snage sve zakonske odredbe BiH i ustavne i zakonske odredbe entiteta koje mu nisu saglasne.

Ustavni sud BiH utvrdio je u četvrtak, 26. maja, da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu u skladu sa Ustavom BiH, zbog čega ih je ukinuo.

Odlučujući o zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske, Ustavni sud BiH utvrdio je da postoji spor u vezi s donošenjem osporenih odredaba deklaracije i zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti sa BiH na Srpsku u oblasti pravosuđa, odbrane i bezbjednosti, indirektnog oporezivanja i drugih pitanja.

Izvor: SRNA/Srpskainfo