Dvadeset godina od osnivanja Udruženja Krajišnika “Prelo” u Čikagu obilježeno je krajem maja 2022. godine na jubilarnom 20. Krajiškom prelu, javio je za Srpskainfo Svetozar Dančuo, porijeklom iz Vrgin Mosta na Kordunu.

U sali Manastira Nova Gračanica održan je cjelovečernji program u kojem su dominirale krajiške pjesme, igre i običaji, a bila je to i prilika za podsjećanje na znamenite zemljake, ovoga puta iz Dalmacije.

O osnivanju i radu Udruženja krajiških Srba “Prelo” govorio je njegov potpredsjednik Milan Bjelanović, koji je 2002. godine bio jedan od inicijatora osnivanja udruženja.

– Sklanjajući se od ratova i njegovih posljedica 90-tih godina prošlog vijeka značajan broj Srba je svoj novi početak tražio u ovom dijelu Amerike. Često smo bili prepušteni sami sebi i bez oslonca na bilo koga. Sada uspješno čuvamo uspomenu na zavičaj – kazao je Bjelanović.

Naziv “Prelo” je prepoznatljiv među Krajišnicima.

– Vremenom su nam se pridruživali ranije doseljeni Krajišnici, ali i brojni drugi Srbi bez obzira na porijeklo. Ciljeve koje smo tada postavili u velikom dijelu smo i sproveli u ove dvije decenije. Među njima su očuvanje kulture, tradicije, običaja, jezika i govora Srba sa područja Banije, Korduna, Like, Dalmacije, Slavonije, Baranje i zapadno-krajiških opština Republike Srpske i BiH – podsjetio je Bjelanović.

On je naglasio da u pripremi i organizaciji tih aktivnosti učestvuje više od 70 članova i simpatizera, a prihod sa ove manifestacije namijenjen je za humanitarne svrhe.

Perica Kutlić, višegodišnji predsjednik “Prela” podsjetio je da svake prve nedjelje avgusta Krajišnici i njihovi prijatelji, sa tugom se prisjećaju svih stradalih Srba u ratovima 90-tih, i tom prilikom, parastosom obilježavaju i godišnjice stradanja u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Kutlić je podsjetio da je Udruženje “Prelo”, tokom dvije decenije, sakupilo i podijelilo 300.000 dolara unesrećenim sunarodnicima u zemljotresu i drugim elementarnim nepogodama, bolesnima, invalidima, siromašnima, povratnicima, talentovanoj djeci i drugima.

Značajno je učešće u obnovi porušenih i oštećenih srpskih hramova i manastira u Hrvatskoj, BiH i drugdje, kao i pomoć u izdavačkoj djelatnosti na temu Krajine i njenih znamenitih Srba, naglašeno je na Krajiškom prelu u Čikagu.

Podršku u aktivnostima Udruženja krajiških Srba u Čikagu na 20. Krajiškom prelu pružili su Generalni konzul Republike Srbije Damjan Jović, iguman Manastira Nova Gračanica Serafim Baltić i predsjednik Srpske narodne odbrane u Americi Dragan Vujošević.

U programu pod nazivom „Pjesmom kroz Krajinu“ učestvovale su pjevačke grupe “Zvuci Krajine”, Ženska pjevačka grupa “Banija”, folklorni ansambli “Oko Sokolovo” i “Oplenac”,  svi iz Čikaga. Oni su izveli pjesme iz svih krajiških regija, i igre sa Korduna.

Tematskom izložbom predstavljeni su znameniti Srbi Dalmacije autora Milorada S. Kuraice iz Subotice.

Izvor: Srpskainfo