BiH je možda i jedina državna zajednica na svijetu u kojoj se Ustavni sud ne bavi zaštitom ustava već njegovim rušenjem, ocijenio je za Srnu politički analitičar Dragomir Anđelković, povodom negativne odluke Ustavnog suda BiH na legalan pokušaj Republike Srpske da vrati otete nadležnosti.

Anđelković ukazuje da Ustavni sud BiH nije u funkciji harmonizacije zakona sa Ustavom, već se stavio na pozicije rušenja Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma, i to zarad realizacije ratnih ciljeva Sarajeva.

“Ustavni sud BiH se ne samo svrstao na stranu Sarajeva, već i pravnim sredstvima vodi agresivnu politiku protiv Republike Srpske s ciljem da se BiH nametne centralizacija, odnosno da se Republika Srpska svede na ono što (lider SDA Bakir) Izetbegović i slični njemu žele”, kaže Anđelković.

On ističe da to govori da BiH i nema Ustavni sud, već lažnu pravnu instituciju, poput Haškog tribunala i sličnih institucija, koje su stvorile NATO sile, koje su i stajale iza izazivanja rata u BiH.

“Cilj je da se Republika Srpska slomi u miru, kada nisu uspeli to da urade u ratu”, smatra Anđelković.

On ističe da Republika Srpska svojim sadašnjim djelovanjem ne samo brani sopstvene interese, već brani i demokratske vrijednosti, jer “tamo gde se gazi Ustav, gazi se i pravna država, a bez pravne države nema demokratije”.

“Oni koji ovako postupaju kako to radi Ustavni sud, ponašaju se na kolonijalni način kao što su to radili britanski, francuski i drugi evropski kolonijalizatori u 19. i početkom 20. veka u Africi i Aziji – pričaju o demokratiji, ali ta demokratija važi samo za njihove zemlje, dok narode u potlačenim zonama potpuno gaze”, kaže Anđelković.

Republika Srpska je, kako ističe Anđelković, do sada tražila načine da se tome odupire i da ne pređe liniju, koja bi uvela BiH u preveliku konfrontaciju.

“Verujem da će to i ubuduće raditi, ali, sa druge strane, ni po koju cenu ne sme da popusti, jer kada bi popustila, srpski narod bi nestao. Oni koji bi uništili Republiku Srpsku, a na ovaj način bi je uništili, eliminisali bi srpski narod”, upozorava Anđelković.

On napominje da cilj nije samo centralizacija, već i etničko čišćenje koje su neki željeli da sprovedu, ali nisu uspjeli, jer se Republika Srpska pokazala kao otporna tvorevina.

Ustavni sud BiH utvrdio je u četvrtak, 26. maja, da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu u skladu sa Ustavom BiH, zbog čega ih je ukinuo.

Odlučujući o zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske, Ustavni sud BiH utvrdio je da postoji spor u vezi s donošenjem osporenih odredaba deklaracije i zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti sa BiH na Srpsku u oblasti pravosuđa, odbrane i bezbjednosti, indirektnog oporezivanja i drugih pitanja.

Autor: SRNA/ATV