Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić istakla je da Republika Srpska neće uvesti sankcije Rusiji, dokle god SNSD učestvuje u odlučivanju u zajedničkim institucijama i dok je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Vidimo opozicija govori da su uvedene sankcije i navija za njihovo uvođenje, a bošnjačka strana sva uporišta za jednostrano djelovanje, između ostalog, nalazi i u dokumentu Strategija spoljne politike BiH kojeg je usvojio bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na prijedloga tadašnjeg ministra inostranih poslova Igora Crnatka – navela je Vulićeva u intervjuu za Rusku federalnu informacionu agenciju REGNUM.

Kako izgleda kada predstavnici Republike Srpske odbiju naredbu stranih faktora, ističe Vulićeva, najbolje se ogleda u sankcijama koje su uvedene predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

– Zato mi znamo šta su sankcije, koliko su nepotrebne i da nisu zamjena za dijalog. Predstavnici Republike Srpske u Sarajavu koji su izabrani ili imenovani u ime SNSD-a spremni su i na ličnu žrtvu, ali ne bismo pristali, niti glasali za sankcije bratskoj Rusiji – naglasila je Vulićeva.

Ona je ukazala da je BiH nefunkcionalna zemlja zbog velikog broja stranih faktora u samoj zemlji.

– Takozvane nižerazredne diplomate, koji se igraju diplomatije u BiH, a sebi biografije čine bogatim, upravo su kočničari razvojnog puta zemlje ka EU. Republika Srpska i Ruska Federacija imaju svoje lidere i dok je njih, za međusobne odnose ja ne brine – rekla je Vulićeva.

Govoreći o predstojećim izborima u BiH i usvajanju novog Izbornog zakona, Vulićeva je navela da je stvar političkog dogovora tri naroda i dva entiteta da li će i kakav će Izborni zakon biti donesen, te da BiH treba Izborni zakon koji će obezbijediti svim konstitutivnim narodima da biraju svoje predstavnike, a ne kao do sada, Bošnjaci su „krali“ Hrvatima člana Predsjedništva raznim malverzacijama kroz glasove.

„Suština Izbornog zakona je da osigura pravo svim narodima. Napominjem, izbori su raspisani i vjerujem da će biti provedni po važećim propisima. Ostaje da vidimo da li će Bošnjaci i dalje koristiti sve mehanizme na putu ka centralizovanoj BiH“, navela je Vulićeva.

Kada je riječ o samovoljnoj odluci bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da uvede zakon o zabrani negiranja „genocida u Srebrenici“, Vuićeva je istakla da se međunarodna zajednica maćehinski odnosi prema Republici Srpskoj i srpskom narodu.

– Republika Srpska traži poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ništa više od toga. Sve odluke donesene u Narodnoj skupštini Republike Srpske nakon Inckovog nametanja zakona vid su borbe za srpski narod, Republiku Srpsku, zemlju, vodu, vazduh koji Srbima u Republici Srpskoj po Dejtonskom mirovnom sporazumu pripadaju. Srbi nisu genocidaši. Srbi su stradalni narod kao i drugi narodi tokom tragičnog sukoba u BiH.

Valentin Incko je radio po instrukcijama bliske prijateljice, koja je u njegov život ušetala po instrukcijama SDA i Bakira Izetbegovića. Muška zaljubljenost i neostvarenost koštala je sve nas. Danas su odnosi među narodima u BiH tim potezom gori nego ikada. To je jedan u nizu dokaza da Bošnjaci iz SDA upravljaju međunarodnim predstavnicima u Sarajevu. Ljubav, prijateljstvo, saradnja… šta god samo neka je po uputstvima `Islamske deklaracije` s ciljem istrebljenja Srba i Hrvat – rekla je Vulićeva.

Na pitanje kada predstavnici Republike Srpske namjeravaju da se vrate u zajedničke institucije BiH, Vulićeva je pojasnila da oni nikada nisu bojkotovali rad i da su radili u skladu sa poslovnikom, obavljali svoje dužnosti u poslaničkim klubovima i na terenu.

– SDA i međunarodna zajednica su ti koji krše sva ljudska prava i rade na majorizaciji Srba i Hrvata. Aktivno učestvujemo u donošenju svih odluka koje su bitne za građane Republike Srpske, kao i kada je riječ o projektima od interesa za FBiH i BiH – dodala je Vulićeva.

Govoreći o odnosu Republike Srpske prema evropskim integracijama BiH, Vulićeva je pojasnila da Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i dejtonski Ustav BiH nisu prepreka za evropski put.

– Evropski put je moguć koordinacijom i jasnim poštivanjem ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti, ali problem predstavlja kada se pod maskom EU integracija pokušavaju oteti entitetske nadležnosti ili ih grupisati samo na nivou BiH – ukazala je Vulićeva.

Ona je naglasila da je Republika Srpska za razvojni put, prosperitet i budućnost BiH, ali način na koji političko Sarajevo i SDA optužuju Srbe i Hrvate, ne vodi ničemu.

– Međunarodna zajednica i predstavnici EU moraju znati da postoje i druga dva naroda u BiH pored Bošnjaka i da ta dva naroda takođe imaju svoja prava. Prije svega, pravo na život! U BiH ne postoje uslovi da se živi slobodno, a kamoli da slijedimo EU put. Pokažite nam poštovanje, dajte nam pravo na život i mi ćemo biti najodgovorniji partneri – poručila je Vulićeva.

Ona je ocijenila da je jedan od osnovnih problema i nerazumijevanja u BiH poštivanje „slova“, a ne „duha“ Dejtonskog sporazuma. „Dosta je duhova, okrenimo se budućnosti, uz postojeći ustavni okvir“, poručila je Vulićeva.

Autor: SRNA/vecernjenovosti.ba