Apelacija koju je član Predsjedništva BiH Željko Komšić podnio Ustavnom sudu BiH predstavlja nastavak njegovog antidejtonskog djelovanja i sistemskog negiranja BiH kao zajednice konstitutivnih naroda i ostalih koji u njoj žive, smatra predsjedavajuća Kluba delegata Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lidija Bradara.

Bradara je Srni rekla da je apelacija kojom se traži da se odredba o vitalnom nacionalnom interesu proglasi neustavnom samo još jedan način na koji “bošnjački članovi Predsjedništva” i njihovi politički mentori pokušavaju ostvariti cilj da ukidanjem domova naroda na nivou BiH i Federacije BiH (FBiH) dejtonsku BiH pretvore u građansku.

Bradara je ocijenila da potezi poput ovog Komšićevog, koji je “drugi bošnjački član Predsjedništva” ne doprinose stabilnosti, nego naprotiv ruše ustavni poredak BiH.

“Međutim, ovo je nepotrebno isticati jer je i samo uzurpiranje pozicije na kojoj se Komšić nalazi isti čin”, smatra Bradara.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti niza odredaba Ustava FBiH i Ustava Republike Srpske, potvrđeno je iz njegovog kabineta.

“Zahtjevom se od Ustavnog suda BiH traži da proglasi neustavnim odredbe koje isključivo konstitivnim narodima daju mogućnost da u okviru Doma naroda FBiH i Vijeća naroda Srpske, kao vitalni interes proglase sve što žele i na taj način blokiraju sve zakonodavne postupke”, navode iz Komšićevog kabineta.

Autor: SRNA/Srpskainfo