Tužilac Tužilaštva BiH Diana Kajmaković isključena je iz tužilačkog tima koji već mjesecima dešifruje, raspakuje i slaže mozaike iz poruka izvučenih iz aplikacija Skaj i Anom, potvrđeno je Srni iz Tužilaštva BiH.

– Tužilaštvu BiH dostavljena je informacija o komunikaciji između dva kriminogena lica koja su u razgovoru pominjala ime tužioca Diane Kajmaković – odgovoreno je Srni iz Tužilaštva BiH na pitanje da li je ona isključena iz tog tužilačkog tima.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da se o svemu navedenom vrše provjere, a “radi zaštite rada na predmetima, kao i na traženje Kajmakovićeve, ona je izuzeta od rada na tim predmetima dok se ne utvrde sve činjenice”.

Federalni mediji su naveli da je Kajmakovićeva sklonjena iz tužilačkog tima koji mjesecima dešifruje, raspakuje i slaže mozaike iz poruka koje su izvučene iz aplikacija Skaj i Anom.

– Radi se o opsežnoj istrazi odnosno sklapanju kriminalnog mozaika iz poruka koje su krimosi slali preko kriptovanih aplikacija – naveli su federalni mediji i istakli da je poznato da su “stručnjaci zapadnih službi prošle godine razbili kod aplikacija, te da su one postale rudnik informacija koje tužioce i policijske agencije vode do izvršilaca raznih krivičnih djela”.

Kajmakovićeva, kako navode, više neće imati pristup osjetljivim informacijama iz istrage, niti će biti dio tima koji je vodila.

Kajmakovićeva je, kao šef Odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju, bila na čelu tima koji je formiran kako bi prikupljao i analizirao materijale iz kriptovanih razgovora kriminalaca.

Tim je podatke dobijao iz Evropola i američkih agencija, kao što je FBI.

Podacima su raspolagale i neke policijske agencije.

Ranije se spekulisalo da se u nekim komunikacijama pominje Kajmakovićeva, ali su prošle sedmice analitičari Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo “ulovili” konkretnu prepisku Kajmakovićeve.

MUP je o svemu odmah obavijestio glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića, te Visoki sudski i tužilački savjet BiH.

– Vrlo brzo za aferu saznaju i kolege iz Evropola, te FBI-ja, te traže da se tužilac Kajmakovićeva skloni iz istrage dok se ne utvrde sve okolnosti njenih komunikacija putem aplikacije Skaj – naveli su federalni mediji.

Kajmakovićeva je jedan od kandidata za glavnog tužioca Tužilaštva BiH i prijavila se na konkurs koji je nedavno okončan, a po svemu sudeći ovaj skandal će je isključiti u izboru.

Autor: SRNA/RTRS