Sve škole širom Republike Srpske dobile su dojave o postavljenim bombama, u objektima škola. Policija je izvršila protivdiverzione preglede u velikom broju škola širom Srpske, gdje je utvrđeno da je se radi o lažnim dojavama.

Nastava u pregledanim školama se može odvijati nesmetano. A, u onima gdje još nije završen prodivdiverzioni pregled, neće biti otvorene, dok god se ne utvrdi da nema bezbjednosnih prijetnji.

Dojave o bombama primile su banjalučke, derventske škole i škole u Novom Gradu, Prijedoru, Petrovu, Doboju, Modriči, Kostajnici, Ribniku, Bijeljini i širom Hercegovine.

U ranim jutarnjim časovima, na mejl adrese osnovnih i srednjih škola, širom Srpske stigla je dojava o bombama.

Nakon dojava o postavljenim bombama u Banjaluci, u većini škola izvršena je provjera, gdje je utvrđena lažna dojava.

U pojedinim školama još traju protivdiverzioni pregledi pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prijeteći mejl dobile su i sve prijedorske osnovne škole osim one u Kozarcu i Muzičke škole. Nastava je obustavljena, a policijski službenici vrše provjere.

– Škole su sve reagovale onako kako treba. Obavijestile su policiju, a informacija je proslijeđena našem ministarstvu. Trenutno je u toku pregled škola od strane policijskih službenika i čekamo dalje uputstva i informacije za daljnju organizaciju rada – istakao je Zdravko Budimir predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Prijedora i Oštre Luke.

U Trebinju, učenici koji su ušli u učionice, evakuisani su ili su prije početka nastave vraćeni kući. Pripadnici policije kontrolišu objekte škola.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Dojave o bombama primile su i škole na području Posavine – u Derventi, Doboju, Petrovu, Modriči i Vukosavlju. Policija na terenu – građani zbunjeni…

Ne treba dizati paniku, ali je neophodno da se škole i roditelji pridržavaju uputstva policijskih službenika dok se ne otklone bezbjednosne prijetnje, poručila je načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a Srpske, Mirna Miljanović.

– Nema razloga za paniku, poručuje ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić. U školama u kojima je utvrđeno da se radi o lažnim dojavama nastava će se odvijati nesmetano.

U školama u kojima nije izvršen protivdiverzioni pregled, lice mjesta se obezbjeđuje i ove ustanove neće biti otvorene dok se pregled ne završi i utvrdi da nema bezbjednosnih prijetnji, naveli su iz policije.

Podsjetimo, lažne dojave o bombama prošlog mjeseca primile su škole u Srbiji, a prije sedam dana i škole u Federaciji BiH.

Autor: RTRS