„Biro Vlade Republike Srpske je u toku prošle godine javnosti proslijedio 3.765 informacija, a od 208 medijskih upita nije odgovoreno samo na pet”, rekla je Vera Sajić, šef Biroa za odnose s javnošću Vlade RS. Nije Vera Sajić prekinula diplomatsku karijeru, jer se radi o vijesti koja je stara više od deset godina, već je lijep primjer i odslikava  angažovanje službenika za odnose sa javnošću ili portparola u Vladi Republike Srpske.

A kako je sad?

Sudeći po zvaničnoj stranici Vlade Republike Srpske, nakon odlaska Vere Sajić, Sektor za informisanje – Biro za odnose sa javnošću nema svoga šefa, odnosno nije popunjena pozicija savjetnika za medije generalnog sekretara Vlade Srpske.

Bilo je posljednjih mjeseci pokušaja da se postavi novi šef Biroa ili kako rekosmo – savjetnik, ali ta imenovanja ni blizu nisu dala rezultate.

Od početka se za predstavljanje u javnosti premijera Radovana Viškovića brine se Danijela Pejić, koja je savjetnik u Kabinetu predsjednika Vlade.

Obavještavanje javnosti o stavovima, odlukama i aktivnostima koje priprema i provodi Vlada i, po potrebi, drugi organi i republičke uprave u dosadašnjem mandatu aktuelnog saziva Vlade, najmanje su radili oni kojima je to navedeno u opisu posla.

Tišina svašta kaže

Gotovo je nemoguće naći izjavu, recimo portparola uprave i lokalne samouprave Dragane Bulić ili pravde Sanje Džombić, ili Mirele Vujatović iz porodice, omladine i sporta o nekoj aktivnosti koju provodi pomenuto ministarstvo.

Uglavnom se pojavljuju direktno ministri ili odgovora na pitanja novinara nema.

Ili se čeka, kao da se piše Prokleta avlija.

Javnost gotovo da i ne poznaje lik Jovane Đurić iz trgovine i turizma ili Gordane Ivanović, kojoj je obaveza da javnost obavijesti o informacijama iz oblasti rudarstva i energetike…

Ništa bolja situacija nije ni u ostalim ministarstvima poput evropskih integracija i regionalne saradnje i privrede i preduzetništva u kojima, sudeći po infomacijama na internet stranici Vlade, niko nije zadužen za informisanje javnosti.

Svijetli primjeri

Zbog obimnijeg rada ministarstva i ozbiljnog shvatanja svog posla u javnosti se konstantno pojavljuje portparol MUP-a Mirna Miljanović, a informacije važne za građane, posebno posljednjih godina pandemije, adekvatno plasira i njena koleginica iz resora zdravlja Jelena Vujić.

Oblast poljoprivrede javnosti je bliža zahvaljujući Aleksandru Macanoviću.

„Stariji vukovi“ poput Gorjane Rosić, Branke Rogač i Sande Desnice, iza kojih su bar dva mandata u resornom ministarstvu, još uvijek drže glavu iznad vode i povremeno se pojavljuju u javnosti.

To, pa gotovo, da više nije slučaj kada je u pitanju Maja Radetić ili Vlatka Malidžan.

„Žena portparol u jednom ministarstvu u Vladi Republike Srpske, plata 1.400 KM, radi NIŠTA.

Njen muž novinar radi u federalnoj TV i tu isti Vladu Republike Srpske.

Za nagradu, ona će biti unaprijeđena za stručnog savjetnika i platu preko 2.000 KM.Pa bravo!”, napisala je na društvenim mrežama Gorica Dodik aludirajući na portparola u Ministarstvu porodice, omladine i sporta.

Nije samo Mirela Vujatović  iskoristila prednost „dobrih odnosa” sa ministrom, trpeći kritike svog bračnog saputnika, jer takve slučajeve bilježimo i u još nekim resorima.

Supruga urednika portala Inforadar Almedina Šišića, koji svakako nije naklonjen hvaljenju poteza Vlade i Republike Srpske, takođe radi u Vladi Republike Srpske mada se sličan slučaj ne može pronaći u Federaciji BiH.

ŠTA JE U OPISU POSLA?

Portparol je termin francuskog porijekla, nastao od francuskog glagola portere, što u prijevodu znači – nositi i od riječi parole, što znači – riječ, govor.

Jednostavnije rečeno, portparol je osoba zadužena da svojim bogatim rječnikom i dobrom retorikom „zastupa“ nekoga.

Trebali bi biti edukovani iz oblasti komunikologije, da imaju široko obrazovanje iz raznih oblasti, među kojima su najvažnije – sociologija, politikologija, organizacione nauke, ekonomija i psihologija.

Od izuzetne važnosti je i poznavanje stranih jezika.

Portparol treba biti većinu vremena na raspolaganju predstavnicima medija, kao i da bude pripremljen za sva moguća pitanja od strane novinara.

Autor:faktormagazin