Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će prisustvovati posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude razmatrana informacija o međunarodnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji.

– Mislim da je to tema koja svakako privlači pažnju svih građana, ali i institucija Srpske, pa tako i ljudi koji u ime Srpske obavljaju poslove na nivou BiH – dodala je Cvijanović.

Istakla je da je u BiH u oblasti spoljne politike potpuni nered.

– Ušli smo u jedan totalni nered gdje imate samozvano djelovanje određenih predstavnika koji su imenovani negdje vani, a onda oni odlučuju kako žele i ne uvažavaju činjenicu da nemaju zauzete stavove po brojnim pitanjima – istakla je ona.

Ovdje ne govorim samo o priči o sankcijama, kaže Cvijanović, ali imate situaciju da su brojni stavovi nedefinisani.

-A, onda imate tzv. samostalne strijelce koji rade po diktatu Bisere Turković i promovišu stavove koji nemaju veze sa realnošću u BiH – poručila je ona i dodala da BiH može da funkcioniše onda kad bude ravnopravna zajednica ravnopravnih naroda, koja imaju jednaka prava bez obzira na brojnost.

Navela je da je Srpska u zadnje vrijeme suočena sa invazivnim pristupom bošnjačke politike.

– Njima je svako kriv, samo nisu oni. A, ja mislim da je to receptura koja vodi u sunovrat a ne neki boljitak. Ne mogu da vjerujem da na taj način mogu da koncipiraju svoje stavove i da ih promovišu putem svojim predstavnika u bijelom svijetu i konačno da obmanjuju cijeli taj svijet, zajedno sa onima koji ovdje sjede, pišu izvještaj i prosto im bude mrsko da se uhvate u koštac sa realnošću, nego pišu tipske stavove – poručila je ona.

Sjednica je zakazana na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je za sjednicu predložio jednu tačku dnevnog reda – “Razmatranje informacije o međunarodnoj, političkoj i bezbjednosnoj situaciji – mjesto i uloga Republike Srpske”.

Autor: RTRS