Bivši premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić danas se nije pojavio na nastavku suđenja u Okružnom sudu u Banjaluci zbog čega će Sudskoj policiji Republike Srpske biti izdata naredba za njegovo prinudno dovođenje na naredno ročište.

Ovu odluku donio je predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović nakon što se Džombić, ni njegov advokat Zoran Bubić nisu pojavili u sudnici na nastavku glavnog pretresa.

– Konstatujem da nema uslova za održavanje pretresa budući da optuženi i njegov branilac nisu prisutni, iako su uredno obaviješteni. Ročište se odgađa i izdaće se naredba za prinudno dovođenje optuženog – rekao je Uletilović.

Džombiću se sudi po optužnici Republičkog javnog tužilaštva RS za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, odnosno da je vršio pritisak i uticao na članove kreditnog odora Investiciono-razvojne banke RS da preduzeću “Energolinija” dodjele kredit u iznosu od 19,4 miliona maraka, iako je znao da je ta firma prezadužena.

Kredit je isplaćen 31. maja 2012. i u optužnici se navodi da je oko 10,6 miliona upotrebljeno za investiciju za koju su sredstva tražena, dok je ostatak iznesen iz Bosne i Hercegovine.

Takođe, “Energolinija” je obaveze po kreditu isplaćivala samo do novembra 2012. godine, nakon čega je plaćanje preuzela “Alumina”, koja je rate uplaćivala do 31. decembra 2014. godine, a da vraćanje glavnice još nije ni počelo.

Izvor: Srpskainfo