Umjesto drvoreda, redovi kesa za smeće. Tako izgleda Gundulićeva ulica od kada je Gradska uprava donijela odluku da izmjesti kontejnere. Za deceniju koliko živi u ovoj ulici, Rajko Moconja nikada nije vidio ništa slično.

“Bilo je od prvog dana do ovo sada, dva tri dana.. Bili su prije kontejneri. Šta ja znam šta je sad, poludili.. Zašto su sklonili kontjenere, ja ne znam. Ima i tamo kontejner, moram nositi, ima i tamo. Ja ne znam kako onaj tamo nisu sklonili. Kad su ove odnijeli”, kaže Moconja.

Kontejneri su premješteni nekoliko stotina metara dalje. Ne samo da su dalje, već ih, čini se, i nema dovoljno. Tek tri kontejnera na nekoliko stotina stanova.

Stanivnike u Gundulićevoj ulici nakon što izađu iz svojih ulaza prvo zadesi neprijatan miris. Radi se o otpadu koji odlažu na zelene površine jer na ovom mjestu više nema kontejnera. Provjerićemo koliko je udaljen najbliži kontejner. – Nakon nekoliko minuta hoda sa otpadom u ruci, stigli smo do prvog kontejnera.

Kontejneri su izmješteni prije nekoliko dana, a stanovnici tvrde da su tek naknadno o tome obavješteni. Do tada je smeće bacao, ko je gdje stigao.

– Ne znam  koja je uopšte bila poenta da se maknu kontejneri. Ja tu radim iza, ne znam da li postoji negdje da se može odložiti smeće a da to nije 500 metara odavde daleko.

– Naravno da je ružno za vidjeti, da je loše. Ovo je centar Banjaluke. Možda očekujemo malo više za ovaj grad, kažu građani.

Gradska uprava nastavlja starom praksom „uređenja“ grada. Za gradonačenika je najvažnija estetika.

“Naša ideja jeste da sve kontejnere sa glavnih putnih pravaca, tranzita, aleja i najljepših banjalučkih ulica  pomjerimo. Da ne budu na taj način jedna vrsta rugla. U smislu kada prolazite najljepštim alejama vidite kontejnere”, kaže gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

U pojedinim naseljima građani će, samo u određenim danima, smeće iznositi ispred svojih dvorišta. Kontejneri su izmješteni i iz Aleje Sv. Save.

Izvor: ATV