САРАЈЕВО, 17. МАЈА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик затражио је данас да предсједавајући Предсједништва Шефик Џаферовић поднесе оставку због унилатералних иступа на међународним скуповима.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je ruski ambasador Igor Kalabuhov iskazao zainteresovanost da prisustvuje predstojećoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske, što Srpska uvažava i poštuje, ali da neće biti pozvani oni koji ne žele da dođu.

odik je istakao da bi i ostali ambasadore bili pozvani na sjednicu ako bi pokazali da to žele, ali, imajući u vidu raniju praksu da oni budu pozvani, a onda to ignorišu, prikladno je da se i ne pozivaju oni koji ne žele da dođu.

– Anketirali smo ambasadore, a onda su rekli da neće doći ako tu bude ruski ambasador. Da im mi ne bismo davali priliku da im šaljemo pozive, onda oni “seire” što nisu došli i kao nešto ignorišu, nismo ih ni pozvali – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je rekao da želi da informiše Narodnu skupštinu o saznanjima koja ima u vezi sa aktuelnim trenutkom na međunarodnom političkom planu, koji je rezultat sukoba u Ukrajini.

– Takođe, neophodno je i da iznesemo različita viđenja koja možemo da spoznamo i sa Zapada i sa Istoka, da damo našu procjenu i naše viđenje na koji način će se kretati svijet i kako ćemo se mi odnositi prema tome – rekao je Dodik.

On je naveo da bi rasprava trebalo da bude interesentna, te je pozvao poslanike u Narodnoj skupštini Srpske da budu kreativni.

Dodik je naglasio da je Narodna skupština najviši zakonodavni i politički organ u Srpskoj i da su politička pitanja o geostrategiji i geopolitici u nadležnosti Srpske, imajući u vidu da se Predsjedništvo BiH bavi pitanjima međunarodne spoljne politike.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je za ponedjeljak, 6. juni, posebnu skupštinsku sjednicu na kojoj bi trebalo da bude razmatrana informacija o međunarodnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji – mjesto i uloga Republike Srpske. Sjednica je sazvana na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Na sjednicu su pozvani predsjednici parlamentarnih političkih partija i imaće mogućnost da se obrate na sjednici u trajanju do 10 minuta.

Autor: SRNA/Srpskainfo