Igre iz Pirota, Šumadije, Vlaške igre samo je dio onoga što su večeras odigrali učesnici manifestacije čuvari tradicije ”Đeram”. Okupili su se iz četiri Kulturno-umjetnička društva, Prijedora, Doboja, Rume i Inđije i svi zajedno pokazali kako se čuvaju srpska tradicija i običaji.

”Prvi put  sam u Prijedoru. Igrali smo igre iz Niša. Za sve nas ovaj koncert je od velikog značaja zbog druženja i očuvanja tradicije”, rekla je Jovana Vasić, član KUD-a ”Čigra” Ljukovo.

Organizator manifestacije čuvari tradicije ”Đeram” bilo je Kulturno-umjetničko društvo ”Kozara”.

”Ovo je prvi festival pod nazivom  ”Đeram”. Mi smo se ove godine učlanili u Udruženje ”Đeram“,čije je sjedište u Rumi, u kojem je dosta Kulturno-umjetničkih društava iz Srbije i Republike Srpske. Ove godine u goste su nam došli dragi prijatelji iz Rume, Inđije i Doboja”, naveo je Mladen Stakić, predsjednik KUD-a ”Kozara”.

Manifestacija čuvari tradicije ”Đeram” održana je u sklopu Prijedorskog ljeta kulture.

”Mi nastavljamo sa našim ljetom kulture. Biće još manifestacija. Moramo podržavati sve ovakve aktivnosti. Danas imamo drage goste, našu braću iz Srbije. Nadam se da ćemo im biti dobri domaćini i da će tako biti i ubuduće”, istakao je Žarko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Prijedora.

Prijedorsko ljeto kulture traje do 26.avgusta.

Izvor: kozarski