Inflacija, koja je eskalirala posljednjih mjeseci dovela je do toga da su građani Bosne i Hercegovine počeli štedjeti na hrani i motornim gorivima.

Najnoviji statistički podaci pokazuju da je u zemlji u martu i aprilu, kada je inflacija eskalirala usljed rata u Ukrajini, došlo do pada u prometu trgovine na malo, a što se posebno odrazilo na promet prehrambenih proizvoda i motornih goriva, a koji su i najviše poskupjeli, izvještava Indikator.ba.

Ukupan desezonirani promet trgovine na malo u Bosni i Hercegovini u aprilu 2022. godine zabilježio je pad prometa od 1% u odnosu na mart 2022. godine.

Ovom padu najviše je doprinio pad prometa u trgovini prehrambenim proizvodima (hranom, pićem i duvanskim proizvodima) u iznosu od 2,2 odsto, dok je u trgovini neprehrambenim proizvodima ostvaren rast prometa u iznosu od 1,4 odsto.

Promet prehrambenim proizvodima bilježio je rast u prva tri mjeseca ove godine, ali je u nespecijalizovanom prodavnicama u martu imao pad od 1,6 odsto, a u aprilu od 1,4 odsto, dok je u specijalizovanim prodavnicama pad u aprilu bio 9,8 odsto, nakon rasta u martu od 3,1 odsto.

Manji promet evidentiran je i u trgovini na malo motornim gorivima. Podaci Agencije za statistiku govore da je na mjesečnom nivou u martu registrovan pad od 6,3 odsto, a u aprilu od 5,5%.

Posljednji podaci govore da je na nivou Bosne i Hercegovine u aprilu zabilježena inflacija od 13,2%, pri čemu je najveći prosječni rast cijena na godišnjem nivou zabilježen kod hrane i bezalkoholnih pića od 20,6% i usluga prevoza od 28,9%.

U ostalim područjima u trgovini na malo bilježi se rast, a on je posebno izražen kod informaciono-komunikacijske opreme u speclijalizovanim prodavnicama – iznosio je 8,3 odsto u martu i 16,9% u aprilu.

Izvor: Agencije/ATV