Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, Natalija Trivić, prisustvovala je sinoć otvaranju 24. Teatar festa „Petak Kočić“ i ujedno prvom koncertu Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Koncert je održan pod dirigentskom palicom Branke Radošević Mitrović, a uz veliki simfonijski orkestar nastupili su i Kamerni hor “Kerubini” Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, ruski hor “Aleksandar Nevski” Banjaluka, te sopran Dunja Simić.

Na otvaranju najvećeg i najznačajnijieg pozorišnog festivala u Republici Srpskoj, osim klasičnih numera, izvedene su i poznate filmske kompozicije.

-Kada ste učesnik osnivanja jedne ovako značajne organizacione jedinice Narodnog pozorišta RS kao što je Simfonija Narodnog pozorišta, zaista vam daje podsticaj da razvijate dalje sve programske kapacitete koji se očekuju od ustanova kulture Republike Srpske – izjavila je Trivićeva.

Ona je poručila da je novoosnovani Simfonijski orkestar pretpostavka za razvoj opere u Srpskoj, kao i za razvoj drugih segmenata umjetnosti.

-Ako znamo da nas u septembru očekuju prve državne baletske škole, kao novoosnovane, onda znamo da imamo pravac razvoja kulture. A kada govorimo o „snazi zemlje“, što je i moto ovogodišnjeg Teatar festa, snaga zemlje je upravo u kulturi i u svim onim proizvodima koji su na dobrobit građana Republike Srpske – rekla je Trivićeva.

Izvor: Srpskainfo