Veliki dio međunarodne zajednice stavio se na stranu bošnjačkih lidera, odnosno političkog Sarajeva, i odavno ne poštuje ni Ustav ni zakone BiH, ocijenio je danas predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac, povodom zahtjeva Šefika Džaferovića da Kristijan Šmit donese odluku o finansiranju izbora.

Oni mimo svih pravila, protokola, međunarodnog prava i Ustava BiH žele da nametnu, ne demokratskom voljom građana, nego silom ono protiv čega se bore u svijetu, rekao je Banjac.

Banjac je upitao Džaferovića da li zna da visokog predstavnika, na prijedlog Savjeta za sprovođenje mira (PIC), treba da izabere Savjet bezbjednosti UN i da to nije učinjeno.

-Dok se to ne desi, BiH nema visokog predstavnika – istakao je Banjac.

Banjac je naglasio da se odavno zna da dio međunarodne zajednice ne poštuje ni Ustav ni zakone BiH, pogotovo međunarodne postulate i odredbe međunarodnog prava.

Prema njegovim riječima, veliki dio međunarodne zajednice, od kada je nastala dejtonska državna zajednica BiH, želi da na osnovu sile, prijetnji, zabrana, smjena i svega što je po svim konvencijama zabranjeno nametne politički sistem koji nije potpisan u Dejtonu.

On je ocijenio da priča o pravu i pravdi i ljudskim pravima u suštini pada u vodu, a među tim zemljama je i državna zajednica BiH.

Izvor: SRNA/Srpskainfo