Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kazao je tokom obraćanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske da BiH nije uvela sankcije Rusiji.

Dodik je rekao, da je njemu kao srpskom članu Predsjedništva nije bilo omogućeno da se o ovoj odluci odlučuje na sjednici Predsjedništva.

On je naveo da su uslijedili veliki pritisci Zapada, kao i da je proces pristupanja EU vezan za pitanje odnosa prema Rusiji u odnosu na ukrajinski sukob.

Dodik je istakao da je tim povodom podnio tužbe protiv Svena Alkalaja, ambasadora BiH u Ujedinjenim nacijama, i Bisere Turković, ministRA spoljnih poslova BiH, jer smatra da su odluke donosili nelegalno mimo ustavnih procedura.

“Mi ne želimo da budemo dio te politike, isto tako mi nismo htjeli da pravdamo ruska objašnjenja. Mi mislimo da treba ostati neutralan i da nakon sukoba možemo da razgovaramo i sa jednima i sa drugima”, izjavio je Milorad Dodik.

Srpski član Predsjedništva je upitao, kakvu korist Srpska ima ako se prikloni sankcijama koje traži Zapad, te je podsjetio da je Rusija garant Dejtonskog sporazuma.

Izvor: ATV