Savjet za bezbjednost saobraćaja grada Prijedora pokrenuo je edukaciju vaspitača u oba ovdašnja vrtića i da je to bio pun pogodak govori činjenica da su ostale lokalne zajednice prepisale od Prijedora ovu akciju, izjavio je danas sekretar Savjeta Mladen Kulundžija.

“Imamo najavu da će Agencija za bezbjednost saobraćaja ili Ministarstvo saobraćaja i veza preuzeti ovu inicijativu i da postoji mogućnost da od već naredne godine imamo edukaciju vaspitača u svim vrtićima u Republici Srpskoj”, rekao je Kulundžija novinarima u Prijedoru.
On je za današnju sjednicu Savjeta najavio predstavljanje indikatora o bezbjednosti saobraćaja na bazi istraživanja koje je za potrebe Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske radio Saobraćajni fakultet u Doboju po policijskim upravama .
“PU Prijedor ima jako dobre rezultate, ali postoje parametri koji nisu tako dobri. Recimo, vezani su za prevoz djece do tri godine i djece od tri do 12 godina. Tu se mora apsolutno više raditi”, naveo je Kulundžija.


On je dodao da je najveći problem nizak nivo upotrebe auto sjedalica za djecu koji u Prijedoru iznosi oko 28 odsto, po rezultatima upitnika koji su popunjavali istraživači koji su stajali pored puta, što je navedeno kao ograničavajući faktor.
“Edukacija vaspitača se svodi na njihovo prepoznavanje svih rizika bezbjednosti saobraćaja i da to prenose na djecu. Bolja edukacija djece od malih nogu, da dobijemo svjesne vozače poslije, da su djeca apsolutno svjesna svih rizika koji ih čekaju učestvovanjem u saobraćaju”, pojasnio je Kulundžija.
On je najavio da Savjet želi sačiniti jedan kratkoročni plan bezbjednosti vezano za naredna tri mjeseca.
“Godinama već unazad upravo najveći broj saobraćajnih nezgoda se dešava u šestom, sedmom i osmom mjesecu, sasvim logično, dolazi do veće frekvencije saobraćaja, dolaze nam naši ljudi iz dijaspore na godišnje odmore”, istakao je Kulundžija.
On je podsjetio na to da su lani smrtno stradala i tri maloljetna lica u saobraćaju i da je cilj preventivno djelovati na učesnike u saobraćaju.
On je dodao da je Savjet podržao inicijativu za osavremenjavanje i proširenje video nadzora u Prijedoru, podsjećajući da je ovo tijelo oformljeno u julu prošle godine i završilo godinu sa pet održanih sjednica, što ga čini jednim od najaktivnijih u Srpskoj.
Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević rekao je da je Savjet imao brojne aktivnosti, uspostavio saradnju sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja i ostvario određen broj statusnih bodova koji će značiti i u finansijskom smislu.
“Kada budemo radili neke projekte i studije koji se budu ticali saobraćaja, Agencija će te projekte sufinansirati i tako će grad ostvariti finansijske uštede”, zaključio je Kovačević.

Izvor: prijedorgrad