SAD i njihovi saveznici uveli su restriktivne mjere Moskvi ne razmatrajući posljedice po druge zemlje i tako su izazvali glad u svijetu, navodi agencija “Blumberg”.

Kolumnista “Blumberga” Pankadž Mišra upozorava da su “nesistematski koraci, zasnovani uglavnom na ličnom interesu, uvijek bili osuđeni na propast”.

Autor teksta smatra da Zapad nije uspio da izvrši pritisak na Rusiju uz pomoć sankcija.

“Neefikasne čak i protiv slabih režima, kao što je Kuba, sankcije, očekivano, nisu uspjele da zaustave ruskog lidera, dok su, pri tome, milijarde ljudi širom svijeta izložile inflaciji i gladi”, objašnjava Mišra.

UN su više puta objavljivale upozorenja o prijetnji prehrambene krize zbog nestašice žitarica, a Zapad je optuživao Rusiju da se suprotstavlja isporukama ukrajinskog žita na svjetska tržišta, što je Moskva kategorički negirala.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da nema problema sa izvozom žitarica iz Ukrajine. Osim toga, on je nazvao blefom tvrdnje da Moskva navodno ometa transport hrane.

Putin je pozvao Kijev da razminira luke za bezbjedan prolaz brodova. On je napomenuo da se žito može izvoziti i Dunavom preko Rumunije, Mađarske i Poljske.

Najjeftiniji način je preko Bjelorusije, ali se za to prethodno moraju ukinuti sankcije.

Autor: SRNA/Srpskainfo