Na pitanje da li su za uvođenje sankcija Rusiji, PDP-ovci ni danas nemaju odgovor. Nakon što, zbog opozicije srpskog jedinstva u skupštinskoj sali juče ponovo nije bilo, pravdaju se kako je odluka o napuštanju glasanja donesena jer su, po njima, zaključci lažni.

“Zašto da ja glasam za lažne zaključke? Pa pazite, ja nisam glasala za zaključak o vraćanju vojske koja je jako osjetljiva tema za naš narod, zato što sam principijelna, zato što ne želim da glasam za laž. To su lažni zaključci”, kaže Jelena Trivić, poslanik PDP-a u NSRS.

Jelena Trivić, kandidat opozicije za predsjednika Republike trebalo bi da ima jasan stav o ovako važnoj temi, kažu i njene kolege, narodni poslanici.

“Uvažena koleginice Trivić, vi ste vaše izlaganje koncipirali kako biste što više video snimaka izvukli za društvene mreže kako biste ih koristili u vašoj kampanji, ali niste rekli ključnu stvar. Kao neko ko pretenduje da sutra vodi RS, da obavlja jednu od dvije inokosne funkcije koji je vaš politički stav po pitanju ovog svega, da li ste vi za uvođenje sankcija Rusiji? Niste tu ključnu stvar rekli”, rekao je Momčilo Antonić, poslanik SNDS-a.

PDP-ovci, po ustaljenoj praksi, svaku lopticu prebacuju na vlast u Srpskoj. Iako su nebrojeno puta najviši zvaničnici ponovili da su za neutralan stav po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, to Igoru Crnatku nije dovoljan dokaz.

“Sankcije prema Rusiji i praćenje politike EU isključiva je nadležnost Predsjeništva. Gospodin Dodik neka ide tamo ako ima neki problem, ako ga neko preglasa neka dođe u NSRS i pričaćemo. Ali, ne mogu se načuditi koliki se pritisak stvara da se dobije neki stav od opozicije, a uopšte se ne traži od vlasti”, smatra Crnadak.

Nije ovo prvi put da je opozicija okrenula leđa Republici Srpskoj, baš onda kada je trebalo biti jedinstva jače nego ikada. Napuštanje skupštinske sale njima je već postala ustaljena praksa.

“Kada slušam poslanike opozicije sa lijeve strane sale, new mogu zaboraviti kako su se ponašali uvijek kada se raspravljalo o nacionalnim pitanjima i interesima. Ovdje ste iznosili riječi svojih mentora iz Sarajeva, a nakon toga bježali kada je bilo glasanje”, kaže Vlado Đajić, poslanik u NSRS.

Osim što je PDP okrenuo leđa Republici Srpskoj, okrenuo je i svojim koalicionim partnerima iz kluba SDS-a, koji su na glasanju ipak ostali. Nebojša Vukanović, Nedeljko Glamočak, Stevo Joksimović, Tomica Stojanović i Sonja Karadžić-Jovičević, dali su svoj glas za neutralan stav o sukobu u Ukrajini.

Izvor: ATV