Koliko su rokenrol i klasična muzika zaista udaljeni? Šta ih spaja, a šta razdvaja? Da li utiču jedno na drugo?

Ovo su samo neke od dilema u klasičnoj i rok muzici, a naš proslavljeni violinista Stefan Milenković i rok muzičar Nele Karajlić, rešili su da ih sve rasprše zajedničkim snagama.

Ova dva sjajna umetnika upravo su objavili novu pesmu u kojoj su spojili Betovenovu petu simfoniju i pesmu “Tri ratna havera” Zabranjenog pušenja sa albuma “Ja nisam odavle”.

Ova pesma je uvod za zajednički autorski projekat “Rock El Clasico” koji će Stefan Milenković i Nele Karajlić predstaviti 21. juna na Svetski dan muzike na beogradskom Tašmajdanu.

Stefan Milenković i Nele Karajlić / Promo / Nebojša Babić
 

Kako su ranije objavili sadržaj ove umetničke bajke predstavlja svоjevrsnu integraciju muzičkih pravaca na različitim nivоima, uklanjanje zidоva klasične i rоk muzike.

Njihоva saradnja je svojevrsni eksperiment, pa će ovaj kоncert dоneti nоva rešenja, “dijalоg nespojivog”, a rezultat će biti autentično muzičko delo kao plod višegodišnjeg spajanja njihovih izuzetnih umetničkih pečata.

– Dolazimo sa različitih strana, a opet imamo slična eksperimentalna mišljenja. Neletovo ogromno iskustvo, ne samo u muzici nego i u teatru i u pisanju scenarija. Ja sam sa druge strane klasično treniran, ali sam imao razne iskorake u druge žanrove. Taj spoj stvara jednu treću dimenziju i rekao bih da je to spoj neočekivanog, a opet, kada se sluša i kada bude finalni produkt, to će biti prirodno – izjavio je Stefan Milenković, za 24sedam, prilikom prvog predstavljanja ovog projekta.

Stefan Milenković i Nele Karajlić / Promo / Nebojša Babić
 

Nele Karajlić je takođe za 24sedam izjavio da mu je od početka najzanimljivije kako se forma pesme koja je zaštitni znak rok muzike polako širi u neku formu sonate i vezuje se za klasičnu muziku.

– Stvaramo muzičkog Frankenštajna dobrog srca. Tako to izgleda. Meni je to bilo najlepše uzbuđenje – kako se nešto pomera, širi i gubi format “radiofriendly”, a postaje nešto što je mnogo ozbiljnije – postaje umetničko delo – kazao je Karajlić.

Inače, povodom ovog projekta sutra će 8. juna u 20 časova u KC Grad biti organizovana tribina “Rock El Clasico”.  Na tribini učestvuju autori projekta Nele Karajlić, Stefan Milenković, Branko Rosić, Zoran Panović a razgovor će voditi Dragana Kosjerina.

Izvor: 24sedam