Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu Prijedora usaglasilo je sa boračkim organizacijama i udruženjima registrovanim na području grada šest prijedloga za poboljšanje položaja boračkih kategorija, koje će uputiti u lokalni i republički parlament.
U Odjeljenju očekuju da će se pred odbornicima Skupštine grada Prijedora tokom juna naći ovi prijedlozi kojim se traži povećanje novčanih primanja svih korisnika boračko-invalidske zaštite, te da se posebna pažnja usmjeri na zapošljavanje djece poginulih boraca.

Na trećem mjestu je zahtjev da se nezaposlenim borcima prizna pravo na mjesečni borački dodatak i prije navršenih 60 godina života.

“Smatramo da se nezaposleni borci danas nalaze u najtežoj situaciji, a zbog činjenice da su većinom oboljeli i u godinama u kojima je teško očekivati njihovo zaposlenje. Prema evidencijama nadležnog organa za boračko-invalidsku zaštitu, svake godine umre veliki broj boraca koji i ne dočekaju 60 godina da bi navedeno pravo mogli ostvariti – može se govoriti o 70 do 80 boraca na području Prijedora”, piše u prijedlogu rezolucije.

Slijedi zahtjev da se i borcima šeste i sedme kategorije prizna pravo na mjesečni borački dodatak.

“Cijenimo da je pozitivnim zakonskim propisima nepravično određeno da borci šeste i sedme kategorije ne ostvaruju pravo na mjesečni borački dodatak kao borci do pete kategorije sa navršenih 60 godina starosti. Dalje se cijeni i da nema opravdanja da ovo pravo ne ostvaruje lice koje je u ratu provelo 18 mjeseci manje od toga, neki sve u zoni borbenih dejstava, jer smatramo da je ovo relativno veliki vremenski period, a da isto lice nema pravo da po ovom osnovu ostvari materijalno primanje”, kaže se u prijedlogu.

Zahtijeva se i da se pravo na mjesečno novčano primanje prizna članovima porodica umrlih boraca.

“Korisnici penzionog primanja kroz ostvareni iznos penzije ne ostvaruju nikakvo materijalno primanje po osnovu učešća u ratu. Korisnicima invalidske i starosne penzije ovo umanjenje je na neki način kompenzovano priznavanjem prava na mjesečni borački dodatak, a korisnicima porodične penzije iza umrlih boraca ovo pravo nije priznato, pa se predlaže da se i ovim licima isto pravo prizna”, navedeno je u prijedlogu.

Posljednji zahtjev je da se pripadnicima Vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Krajine sa prebivalištem u Republici Srpskoj, odnosno BiH, prizna status i prava kao i pripadnicima Vojske i MUP-a Srpske.

“Pozitivnim zakonskim propisima je nepravično riješen položaj pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske Krajine koji su poslije rata ostali na teritoriji Republike Srpske, odnosno BiH, a u odnosu na pripadnike Vojske i MUP-a Srpske”, smatraju prijedorske boračke kategorije.

Izvor: SRNA/kozarski