Analitičar Stevica Deđanski izjavio je Srni da su Republika Srpska i Srbija po pitanju ukrajinskog sukoba izabrale ispravan kurs odbrane međunarodnog prava koji znači i odbranu srpskih nacionalnih interesa, naglasiviši da je najvažnije da u tome ostanu dosljedne bez obzira koliko to bilo teško.

On je naglasio da je Narodna skupština Republike Srpske potvrđivanjem odluke o neutralnosti u vezi sa sukobom u Ukrajini i pritivljenjem sankcijama Rusiji postupila u skladu sa međunarodnim pravom.

– Velike sile ne bi smjele, ali mogu sebi da dozvole da krše međunarodno pravo i da ne brinu o bilo čijem interesu, sem svojih, a nama je jedina odbrana da se držimo međunarodnog prava – smatra Deđanski.

Prema njegovim riječima, odluka Narodne skupštine Republike Srpske samo pokazuje da se Srpska, kao i Srbija drži principa.

– Osuđujemo svaki put kada je nešto kršenje, kada je negdje agresija, ali sa druge strane ne pristajemo na uvođenje bilo kakvih sankcija zato što mi znamo da agresija nije donijela ništa, a mi nažalost imamo naše iskustvo po tom pitanju – rekao je on.

Deđanski je naglasio da je, takođe, uvođenje sankcija više nego pogrešno i znači udar na obične građane.

SRPSKA SPREČAVA BiH DA BUDE UVUČENA U TUĐE SUKOBE

Za sve u BiH je dobro to što radi Republika Srpska, jer sprečava da BiH bude uvučena u tuđe sukobe, rekao je Srni politički analitičar Dragomir Anđelković.

Anđelković je, povodom zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske kojima je potvrđen neutralan stav Srpske o sukobu u Ukrajini, kao i protivljenje uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji, istakao da Republika Srpska kao entitet BiH, ima prava da se na svom nivou bavi i međunarodnim pitanjima, odnosno da donosi odluke iz svih oblasti, koje su za nju značajne.

S druge strane, podsjetio je Anđelković, BiH funkcioniše po principu konsenzusa tri naroda i dva entiteta, i tu odluke ne mogu da se donose na način koji podrazumijeva isključivanje bilo koga od njih.

On je napomenuo da Sarajevo krši Ustav BiH jednostranim pokušajima da uvede sankcije Rusiji i da se ponaša kao da sankcije postoje, te istakao da je Republika Srpska dužna da, u skladu i sa Ustavom, reaguje na ovaj način i jasno izrazi svoj stav.

Anđelković je ukazao da je za Republiku Srpsku, kao i BiH u cjelini, dobro da se Rusiji ne uvode sankcije, a postavlja se i pitanje zašto bi se BiH svrstavala protiv Rusije i šta je to ova zemlja loše uradila BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je sinoć zaključke u kojima se ističe da je neutralan stav o pitanju sukoba između Rusije i Ukrajine i protivljenje uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji u interesu Republike Srpske u okviru trenutne međunarodne, političke i bezbjednosne pozicije Srpske.

Autor: RTRS