Dio dvodnevne manifestacije ” Dani rijeke Sane” danas je održan u Prijedoru kada je izvršena primopredaja eko štafete od predstavnike opštine Oštra Luka.

Bila je to prilika i da se dodijele nagrade za najbolje likovne radove učenika osnovnih škola na temu “Zaštita životne sredine”.

Prvo mjesto osvojila je učenice sedmog razreda Lamija Lišančić iz OŠ ” Kozarac iz Kozarca, drugo je pripalo učenici devetog razreda OŠ ” Jovan Cvijič” iz Brezičana Tatjani Marčeta ,a treće učenici osmog razreda OŠ” Petar Kočić” Sari Janjetović.
Dvodnevna manifestacija ” Dani rijeke Sane” počela je juče u Mrkonjić Gradu – Ribniku gdje zahvaćena voda na izvoru rijeke Sane, a zatim je eko-štafeta sa izvorskom vodom simbolično prošla kroz sve opštine Sanskog sliva (Mrkonjić Grad, Ribnik, Ključ, Sanski Most, Oštru Luku, Prijedor i Novi Grad), odnosno izvorska voda je u Novom Gradu izlivena na ušću Sane u Unu.
Ovo je tradicionalna manifestacija koja je počela da se obilježava potpisivanjem Deklaracije 5. juna 2001. godine u Novom Gradu, na Svjetski dan zaštite životne sredine. Manifestacija se obilježava u svih sedam gradova, kroz koje protiče rijeka Sana. Cilj joj je očuvanje i zaštita rijeke Sane i njenih pritoka, od izvora do ušća i podizanje svijesti o značaju i očuvanju životne sredine.

Izvor: prijedorgrad