Političari u Republici Srpskoj moraju ostati jedinstveni, a dio međunarodne zajednice u BiH mora da shvati da u ovoj zemlji mora da vlada pravo, Ustav i Dejtonski sporazum, a nikako sila nametanja i smjenjivanja, smatra narodni poslanik Darko Banjac.

Banjac je izjavio da se u BiH dešava veliko pravno nasilje jer se dio međunarodne zajednice rukovodi samo principom sile, a nikako principom prava.

On ističe da je Savjet za sprovođenje mira u BiH skup ambasadora koji su gosti u BiH i da mu nije jasno kako predstavnici međunarodne zajednice, EU i zapadnih država, neće da shvate da strani ambasadori ne mogu rukovoditi zemljom u kojoj se nalaze.

Banjac ističe da Kristijan Šmit čije imenovanje za visokog prdstavnika nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN, ne može da smjenjuje izabrane funkcionere, nameće odluke, a pogotovo ne budžet jer je to protivno svim međunarodnim i evropskim konvencijama.

On je dodao da je to protivno evropskim vrijednostima koje bi trebalo da baštini organizacija koja sebe naziva EU.

Banjac, koji je i predsjednik Narodne partije Srpske /NPS/, ističe da srpski član Predsjedištva BiH Milorad Dodik ima samo jedan zadatak, a to je da zaštiti Ustav BiH i Dejtonski sporazum, što upravo i čini.

– Meni je jako žao što dio međunarodne zajednice više očigledno ne želi BiH onakvu kakva jeste, jer BiH sa ovakvim nametanjima i ovakvom spoljnom politikom, a znamo da spoljnu politiku može da vodi samo Predsjedništvo BiH, u suštini ne može da opstane – kaže Banjac.

Banjac kaže da je jasno da u BiH demokratija, volja naroda i pravo više ne znači ništa.

– Upravo su to pokazali oni koji govore da treba da uđemo u organizaciju koja se zove EU, ali pod kojim uslovima? – upitao je Banjac.

On je ocijenio da Republika Srpska i srpski narod ne treba da se odreknu svojih običaja i tradicije zarad ulaska u bilo kakvu organizaciju.

Autor: SRNA/RTRS