Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da ponašanje međunarodne zajednice u BiH u kontinuitetu pokazuje krajnju neprincipijelnost i svrstanost, te poručila da je nedopustivo da stranci nameću odluke i uzurpiraju ovlaštenja domaćih organa.

– Oni se trude i pokazuju da žele da uvaže interese jednog konstitutivnog naroda, a rade sve što je moguće na štetu druga dva, što smatram krajnje štetnim i pogubnim i po BiH – rekla je Cvijanović novinarima u Foči.

Ona je istakla da sve to urušava kredibilitet međunarodnog faktora u BiH i umanjuje šansu domaćim institucijama da rade svoj posao.

– Svako nametanje, uzurpiranje ovlaštenja koja pripadaju domaćim organima od bilo kakvog stranca ili foruma smatram neprihvatljivim i nedopustivim – naglasila je predsjednica Srpske.

Cvijanovićeva je napomenula da nijedan stranac nijednim aktom nije dobio to pravo da uzurpira nadležnosti domaćih institucija, čak ni oni legitimno izabrani.

– Oni su kao neki tamni oblak u BiH koji nas ovdje stalno pritišće – dodala je ona.

Prema njenim riječima, ono što brine je kada god interveniše međunarodni faktor umjesto domaćih organa, bošnjačka politika se tome raduje i priziva.

– Oni prizivaju sankcije, da intervenišu stranci, umjesto da podstiču unutrašnji dogovor, razgovor sa Hrvatima i Srbima – dodala je ona.

Cvijanovićeva je ocijenila da je situacija u BiH prilično trula, bolesna i da djeluje nepopravljiva, ali da je ona optimista i misli da unutrašnjim dijalogom treba rješavati pitanja, a da međunarodni faktor, ako bi se promijenio nabolje, koristiti kao nekog ko bi trebao da olakšava procese, a ne da komplikuju situaciju.

– A oni nama komplikuju situaciju time što se u višenacionalnoj zemlji svrstavaju na jednu stranu i brane tobože nešto. Prevelika involviranost stranog faktora ovdje odmaže – napomenula je Cvijanović.

Autor: RTRS