Okupljanjem ispred UKC Republike Srpske i zaustavljanjem rada na nekoliko minuta, zaposleni u zdravstvu pružili su danas podršku ministru zdravlja i socijalne zaštite Alenu Šeraniću kojem su SAD nedavno uvele sankcije.

Oni su u 12 časova izašli ispred UKC RS, a neki od njih su pred novinarima raširili parolu na kojoj je na engleskom jeziku pisalao “Sraman napad na doktore i zdravstveni sistem Republike Srpske”.

Aleksandar Kljajić iz Udruženja medicinskih sestra i tehničara, rekao je da daju podršku ministru Šeraniću u njegovoj borbi protiv sankcija koje su nepravedno uvedene i da će nastaviti da ga podržavaju do “njegove konačne pobjede”.

– Ne vršimo nikakav pritisak na ambasadu SAD, podržavamo ministra sa ljudske strane. Ovo nema političku podršku, ovo je bila naša želja – rekao je on i poručio da pacijenti neće ispaštati zbog njihovog okupljanja.

Biljana Ćurguz, medicinska sestra UKC RS, izjavu je prvo dala na engleskom jeziku, pa na srpskom.

– Razočarana sam kao medicinska sestra s ovim što se dešava ministru Šeraniću i ovdje sam da mu pružim podršku. On je čovjek koji radi na opremanju ustanova, na izgradnji novih bolnica, radi na uvođenju novih vidova terapija… Tokom pandemije imali smo sve što nam je bilo potrebno za rad. Ovo je nezabilježen napad na zdravstveni sistem – rekla je ona.

Podsjećamo, predsjednik Upravnog odbora Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Živana Vuković ranije je poručila da je riječ o političkoj manipulaciji, te da je da Šeranić častan i pristojan čovjek, profesionalac “koji svoj posao obavlja savjesno i u skladu sa dužnostima koje ga sljeduju u odnosu na funkciju koju obavlja”.

Rekla je kako se to pokazalo i vrijeme pandemije kovida, kada nijedan pacijent u Srpskoj nije ostao bez zdravstvene zaštite. Prema njenim riječima, Šeranić je posvećeno radio i radi na unapređenju zdravstvene zaštite stanovnika RS, na opremanju zdravstvenih ustanova, na izgradnji novih bolnica i renoviranju postojećih, kao i na uvođenju novih vidova terapije i dijagnostike i poboljšanju socijalne zaštite i izdvajanja za socijalne kategorije.

– Paradoksalno je da jedna zemlja koja se toliko poziva na demokratska načela, ta ista primjenjuje krajnje selektivno – rekla je Kostićeva.

Podsjećamo, iz Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica i Društva doktora medicine RS pozvali su sve radnike u zdravstvu da na pet minuta zaustave proces rada i izađu ispred svojih zdravstvenih ustanova, te pruže podršku Šeraniću “koji je nepravedno sankcionisan od SAD zbog navodnog sprovođenja etno-nacionalističke i političke agende nauštrb demokratskih institucija i građana BiH”.

Izvor: Srpskainfo