Uzgajanje i posjedovanje marihuane na Tajlandu danas je dekriminalizovano, a ministar zdravlja te zemlje najavio je da će od sutra podijeliti milion sadnica ove biljke, prenosi AP.

Tajland je prva zemlja koja je donijela ovakvu odluku u jugoistočnoj Aziji, regionu poznatom po strogim zakonima o drogama, ali upotreba marihuane u rekreativne svrhe i dalje nije dozvoljena.

Tajlandska vlada saopštila je da promoviše kanabis samo za medicinsku upotrebu, upozoravajući one željne zabave, da se pušenje u javnosti i dalje može smatrati prekršajem, uz potencijalnu kaznu od tri mjeseca zatvora i 25.000 tajlandskih bata (780 dolara).

Vlada se nada da će lokalna trgovina kanabisom doprinijeti razvoju poljoprivrede i turizma, a da bi stanovnike podstakla na gajenje ove biljke, odlučila je da pokloni čak milion sadnica.

– To je prilika da ljudi i država ostvaruju prihod od marihuane i konoplje. Ako imamo pravu svijest, kanabis je kao zlato, nešto vrijedno i treba ga promovisati – rekao je Anutin Čarnvirakul, potpredsjednik vlade i ministar zdravstva.

Klinike širom zemlje mogu slobodnije da nude kanabis kao tretman, a vlada je saopštila da plan legalizacije takođe ima za cilj oslobađanje oko 4.000 zatvorenika osuđenih za kaznena djela povezana s kanabisom.

Status marihuane i dalje nije u potpunosti pravno definisan, jer iako se više ne tretira kao opasna droga, tajlandski zakonodavci tek treba da donesu zakon kojim bi regulisali trgovinu marihuane, navodi AP.

Autor: TANЈUG