Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je danas da će uslijediti hitna sanacija korita rijeke Miloševice radi sprečavanja novih poplava, te da će izvođač koji je prošao na tenderu ući u proceduru bez čekanja zakonskih rokova, s obzirom na to da je situacija alarmantna.

Znači očekujemo intenzivan rad na sanaciji i uređenju korita rijeke Miloševice tako da ćemo u nekom narednom periodu uspjeti to sanirati – rekao je Javor.

On je poručio mještanima naselja Vrbice i Topolik da se već danas, zahvaljući predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću, pokrenula inicijativa za sanaciju korita rijeke Miloševice koja traje već godinama.

– Čitavu noć smo na terenu. Obišli smo ove krajeve poplavljene. Nažalost, ima dosta kuća gdje je voda ušla, poplavljenih dvorišta. Tačno ćemo znati nakon što komisija koju smo formirali sačini detaljne zapisnike. Žao mi je što ima dosta domaćinstava, što se tiče grada i Gradske uprave, mi apsolutno stojimo na raspolaganju – kaže Javor.

On kaže da su poplave u naseljima oko rječice Miloševica problem koji je godinama opštepoznat, da se više izvođača borilo za taj tender i da je situacija takva već desetak godina.

Javor je potrvdio da je od mještana saznao da im nisu isplaćene naknade štete koje su procijenjene nakon poplava koje su ova naselja zadesile i 2019. godine.

– Sve što bude u gradskoj moći, mene kao gradonačelnika, mi ćemo izaći u susret i finansijski pomoći da se sanira, da se vrati u prvobitno stanje svako domaćinstvo, uz podršku, naravno, Vlade Republike Srpske – poručio je Javor.

On je rekao da je Krizni štab održao telefonsku sjednicu.

– Nije mogao zasjedati, jer smo svi bili na terenu – dodao je Javor.

Mještanin Topolika Milenko Jovanović rekao je da je sinoć oko 22 časa za kratko vrijeme voda naišla i podigla se za pola metra, tolikom brzinom da ljudi nisu imali vremena ni da pomjere stvari i podignu iznad nivoa vode.

– Pa šta mogu raditi, poturi neko drvo pod neku vitrinu, pod veš mašinu, da ne bi došlo do strujnih udara, pomozi komšiluku, eto, tako – rekao je Jovanović.

Autor: SRNA/Srpskainfo