Na području Prijedora prvi put poslije 2017. godine dobro je rodila šljiva, koja u ovoj regiji i dominira, a slijede jabuka i kruška, izjavio je predsjednik Udruženja voćara Prijedor Mladen Marjanović.

Marjanović je pojasnio da je ova godina krenula loše za voćare, pošto je bila niska temperatura vazduha, ali je voće preživjelo za razliku od prethodnih godina kada ga je uništavao mraz.

– Ove godine očekujemo pristojan rod, ali je još mnogo rano govoriti zasigurno. Ljeto još nije ni nastupilo, vidjećemo u narednom periodu ko će biti te sreće da voće bere – rekao je Marjanović Srni.

Prema njegovim riječima, prošle i ove sedmice dijelove teritorije grada Prijedora zahvatilo je nevrijeme i nastala su oštećenja od leda.

– To je i dalje je podnošljivo, iako skoro svaka kiša znači i led na nekom području, tako da smo optimisti s jednom dozom opreza – dodao je Marjanović.

On je naveo i da se kod voćara koji se bave ekstenzivnom proizvodnjom pojavila lisna uš koja će, takođe, uticati na rod, ali da se kod onih koji se bave intenzivnom proizvodnjom to nije desilo.

– Gdje se voće održava, njeguje, gdje se primjenjuju zaštita i ishrana, tu je stanje zasad prilično dobro i tu se može očekivati dobar prinos, pod uslovom da nije bilo leda – istakao je Marjanović.

On je naglasio da se dio voćara osigurao od mraza i leda kod osiguravajućih kuća i taj broj bio bi i veći kada bi podsticaji bili ranije isplaćivani, jer se premije za osiguranje moraju, takođe, platiti ranije.

Udruženje voćara Prijedor broji oko 80 članova koji uzgajaju voće na prosječno po hektar površine.

Autor: SRNA/RTRS