Svake godine isto – čim padne kiša haos: voda na sve strane, prodire u kuće, pomoćne objekte, nikud se ne može. Pričaju ovo u Vrbicama i Topoliku, naseljima kroz koje protiče Miloševica. Niti manjeg potoka niti većih problema, kažu ogorčeni mještani.

“Svake godine dok jači pljusak bude nama je voda u kući. Zarasla je, šuma je, nije Miloševica. Svaki put kad jača kiša padne, mi vedrimo i odlačimo. Pogledajte kod onog čovjeka šta je a kod nas je ušlo u kuću. Ne znam dokle će ovako biti”, kažu mještani.

Noćas je bilo kritično. Pravili su se i nasipi jer kiša satima nije prestajala da pada. Voda se danas povukla a iza sebe ostavila probleme.

“Bilježimo oštećenja na infrastrukturi na širem podrućju grada, posebno na putnim komunikacijama koje nisu asflatirane, ima dosta odnesenog materijala pa će nadležne službe obići teren i vidjeti prioritetno šta se može raditi”, rekao je Draško Đenadija, Civilna zaštita Prijedor.

Oko stotinak stambenih i pomoćnih objekata je zaplavljeno, u neke je i ušla voda. Hitno se mora rješavati Miloševica, kažu mještani. Danas su ih obišli gradonačelnik i ministar unutrašnjih poslova. Rekli su im – nema više obećanja, Miloševica je prioritet svih prioriteta.

“Više izvođača se borilo za taj tender i nažalost došli smo u situaciju da godinama nismo riješili taj problem. Danas će izvođač koji je prošao na tenderu ući u proceduru bez čekanja zakonskih rokova jer je situacija alarmantna”, kaže Slobodan Javor, gradonačelnik Prijedora.

“Predsjednik Vlade je već izdao nalog Vodama Srpske da uđu odmah, hitno, jer se radi o hitnoj situaciji, u čišćenje, sanaciju i proširenje tog kanala koji će biti definitivno rješenje plavanjea ovih kluća jer se godinama dešavaju ovakve situacije”, izjavio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Srpske.

Na terenu su i pripadnici Civilne zaštite Republike Srpske. Sada su, kažu, najpotrebniji isušivači. Vrijeme im ide na ruku. Kiša je prestala da pada.

Izvor: ATV