Srpski član Predsjedištva BiH Milorad Dodik naveo je da su neki učesnici iz Republike Srpske prihvatili, a neki odbili da zajedno putuju na predstojeći sastanak u Briselu, pa sad od toga prave jeftinu besmislenu političku priču

„Učesnicima sastanka u Briselu iz Republike Srpske ponuđeno je da zajedno idemo avionom Vlade Republike Srpske. Neki su prihvatili, a neki odbili pa sad od toga prave jeftinu besmislenu političku priču. Neka idu kako žele i s kim žele. Srećno“, napisao je Dodik na Twitteru.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel pozvao je lidere parlamentarnih stranaka u BiH na sastanak u Brisel koji bi trebalo da bude održan sutra.

Nešić: Dogovor sa Šarovićem bio da se ide vladinim avionom?!

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, rekao je danas da je sa predsjednikom SDS-a Mirkom Šarovićem postojao dogovor da zajedno sa predstavnicima vladajućih stranaka otputuju državnim avionom Republike Srpske u Brisel na sastanak sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom.

“Moj dogovor sa Mirkom Šarovićem, predsjednikom SDS-a, bio je da zajedno sa predstavnicima vladajućih stranaka otputujemo državnim avionom Republike Srpske. To je avion svih građana Republike i svih njenih predstavnika. Zašto je gospodin Šarović promijenio odluku i otkazao put, pitanje je za njega”, naveo je Nešić u saopštenju.

Dodao je da zajednički posao političara iz Srpske, bilo da su vlast ili opozicija, jeste da na političkom frontu budu jedinstveni.

“Da složno i u dogovoru, dostojni naših boraca, budemo na liniji odbrane Republike Srpske i njene budućnosti. Nažalost, i tako važan posao nismo u stanju da uradimo ogrnuti srpskom trobojkom nego ogrnuti u crno bijelu sliku za i protiv Milorada Dodika. Kako Republika Srpska ne pripada ni jednima ni drugima smatram neophodnim da neko tamo zastupa većinu građana koji je nepodjeljeno vole i nepodjeljeno preziru sve one koji bi da je izdaju ili dijele”, rekao je Nešić.

On je rekao da će u Brisel putovati u sopstvenoj organizaciji, a objasnio je i razlog za to.

“Da bih izbjegao trivijalna i suluda pitanja o tome zašto šest Srba leti srpskim avionom i time stavim u drugi plan ono što su stvarni interesi Republike Srpske putovaću u sopstvenoj organizaciji. Važno je da se čuje treći put, put bez podjela i za Republiku Srpsku iznad svega. U Briselu na međunarodnom frontu moramo biti složni kao nekada naši borci stvarajući Republiku Srpsku”, smatra lider DNS-a.

Na kraju zaključuje da Republika Srpska nije crno bijela, ona je crveno plavo bijela – požrtvovana, slobodna i poštena.

“I takva zaljubljena u svoju djecu i posvećena njihovoj budućnosti”, poručuje Nešić.

U Briselu će sutra biti održan predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela i lidera parlamentarnih stranaka u BiH.

Šarović i Borenović već u Briselu

Delegacija Republike Srpske, koju čine i predstavnici i vlasti i predstavnici opozicije učestvovaće u nedjelju na sastancima u Briselu, gdje će se razgovarati o pitanjima veoma važnim za Republiku Srpsku.

Kako je viđeno nebrojeno puta do sada, moguće je očekivati da trenutna situacija u Evropi i rat u Ukrajini budu iskorišteni za pritisak na predstavnike Republike Srpske, a naravno u funkciji bošnjačkih ciljeva.

Odbrani interesa sigurno ne pomaže razjedinjenost delegacije Republike Srpske, a koju su uzrokovali Branislav Borenović, Vlado Trišić i  Mirko Šarović.

Šarović, do duše, pod pritiscima Borenovića i Trišića.

Kao što smo već pisali, lider SNSD-a Milorad Dodik ranije je predložio da delegacija zajedno putuje u Brisel avionom Vlade Republike Srpske.

Međutim, to nije odgovaralo Trišiću i Borenoviću, te su ekspresno započeli cijelu kampanju protiv zajedničkog leta.

Šarović je podlegao pritiscima te kampanje i olako prepustio SDS, stranku na čijem je čelu, Branislavu Borenoviću i njegovom PDP-u.

Šarović je, vjerovatno ne treba ni podsjećati, bio član Predsjedništva BiH i predsjednik Republike Srpske i bar na papiru još uvijek vodi najjaču opozicionu stranku u Republici Srpskoj. Njegova stranka je utemeljivač Republike Srpske.

Međutim, danas SDS ne živi status utemeljivača Srpske. On živi životom stranke taoca Vlade Trišića i Branislava Borenovića, životom isključive i bezuslovne mržnje prema Miloradu Dodiku. Čak i Republika Srpska se stavlja na sto ako je ona cijena njihove mržnje.

Tako, lider SDS Mirko Šarović bez problema sjedi u emisiji sa Branislavom Borenovićem i Bakirom Izetbegovićem u studiju BN Vlade Trišića gdje zajedno mrze Milorada Dodika i Republiku Srpsku.

Odabrao je tako Šarović da odustane od potvrđenog puta u Brisel, i na taj način, umjesto da jedinstveno sa ostalima brani interese Republike Srpske, odlučio da živi u raljama Branislava Borenovića i Vlade Trišića.

Nakon što je ćutke prihvatio nametnutu kandidaturu Jelene Trivić, sad je prihvatio i da SDS nema svoju politiku. Sudbinu SDS-a na međunarodnom planu stavio je potpuno u ruke Branislava Borenovića i PDP-a.

Primjetno je da se lider PDP-a Branislav Borenović fotografijom na BN Televiziji pohvalio znatno ranijim odlaskom u Brisel od ostatka srpske delegacije. Da li je u pitanju strast ka belgijskoj čokoladi i čuvenom briselskom pivu ili će u vremenu do sastanka učiniti još neki korak ka izdaji Republike Srpske vidjeće se u nedjelju.

Jedno je sigurno – dok to bude radio činiće to u ime PDP-a, BN-a, a kako izgleda, i SDS-a.

Autor:atv, foto;atv