U Briselu je u toku sastanak lidera parlamentarnih stranaka u BiH sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom.

Na sastanku iz Republike Srpske učestvuju lideri SNSD-a Milorad Dodik, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, SP-a Petar Đokić, DNS-a Nenad Nešić i PDP-a Branislav Borenović.

Sastanku iz Federacije BiH prisustvuju predsjednik i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović i Šefik DŽaferović, te lideri DF-a Željko Komšić, stranke Naroda i pravde Elmedin Konaković, SDP-a BiH Nermin Nikšić, Naše stranke Edin Forto i Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Federalni mediji prenose da je lider HDZ-a BiH Dragan Čović stigao u Brisel, ali da ne prisustvuje sastanku.

Sastanku ne prisustvuju ni predsjednici SDS-a Mirko Šarović i SBB-a Fahrudin Radončić, koji su pozvani.

Sastanku prisustvuje visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednost Žozep Borelj.

Uoči sastanka sa Mišelom, Dodik je rekao novinarima u Briselu da je po pitanju sastanka sve mistično – od samog pozivanja, preko dokumenta o kojem treba da se razgovara, ali da je ovo dobra prilika da svi sjednu za isti sto i razgovaraju.

Govoreći o dokumentu, Dodik je naveo da ga nije dobio, ali da se u njemu tretira i sukob u Ukrajini i odnos BiH prema tome.

“Jedna od rečenica je to da se sukob u Ukrajini tretira kao agresija, a to je za nas, naravno, neprihvatljivo. BiH nema usaglašen stav, jer nije donesena odluka na Predsjedništvu”, rekao je Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je naglasio da, kada o tome bude odlučivalo Predsjedništvo – to će biti zvaničan stav.

Lider SNSD-a oglasio se i na Twitteru gdje je napisao da će na sastanku u Briselu biti prenesni jasni stavovi Republike Srpske.

Izvor: Agencije