Zdrastveno stanje dječaka koji je provrijeđen u saobraćajnoj nesreći 9. juna u Bratuncu i dalje je veoma teško, potvrđeno je za RTRS u UKC-u Tuzla, gdje je dječak smješten. Maloljetnog pješaka automobilom je udarila Dželaldina Nukić, odbornik Demokratske fronte u Skupštini opštine Srebrenica, koja je pobjegla sa mjesta nesreće. Predmet je preuzelo Okružno tužilaštvo Bijeljina.

Aparat za vještačko disanje u životu održava 16-godišnjaka iz Bratunca. Zbog težine povreda ljekari iz Tuzle ne usuđuju se da prognoziraju. Čine sve da sačuvaju mladi život koji je bahatošću vozača doveden u pitanje.

– Pacijent inicijala I.R. trenutno se na nalazi na Odjeljenju za intezivnu njegu i terepiju UKC-a Tuzla. Radi se o višestrukim povredama glave i tijela. Priključen je na aparat za vještačko disanje – naveo je Eldar Šehić, portparol UKC-a Tuzla.

Vijest o saobraćajnoj nezgodi prošla je gotovo nezapaženo, a to povrđuje da je RTRS prvi medij koji se interesuje za sudbinu dječaka, kaže Šehić.

Istraga tek treba da utvrdi koliko je Dželaldina Nukić vozila u naseljenom mjestu gdje je ograničenje 50 kilometara na sat, da li je stala i zašto nije ukazala pomoć dječaku koga su mještani pronašli u besvjesnom stanju, u kanalu pored puta Bratunac-Srebrenica skoro dva sata nakon nesreće.

– Morala je da stane, da ukaže pomoć dječaku kojeg je udarila i time pokuša da spasi život, iako je nesreća uvijek moguća – kaže Miloš Milovanović, potpredsjednik SO Srebrenica.

Policijska potraga za nesavsjesnim vozačem trajala je dva dana. Nukićeva je uhapšena u subotu 11. juna i ubrzo puštena. Okružno tužilaštvo Bijeljina naložilo je policijskim službenicima PU Zvornik preduzmanje svih mjera i radnji iz svoje nadležnosti, nakon čega će se izjasniti o kvalifikaciji navedenog događaja.

–  Treba utvrditi da li je odbornica zaista napustila svjesno lice mjesta nesreće ili u neznanju. Ukoliko bi se desilo da je napustila lice mjesta a znajući da je povrijedila nekoga, onda je to katastrofalan i neljudski odnos prema onom kome je učinjeno zlo – ističe načelnik opštine Mladen Grujičić.

Nukićeva je odbornik DF u srebreničkoj Skupštini. U javnosti se za nju čulo kada je pisala Kristijanu Šmitu žaleći se na težak položaj, kako kaže, “žrtava srebreničkog genocida”.

Iz njene stranke nema odgovora da li je moralno i ispravno da osoba koja udari dijete automobilom i ostavi ga povrijeđenog i dalje bude član te partije, ali i obavlja javnu funkciju.

Autor: RTRS