Zbog izlijevanja Miloševice usljed velike količine kiše koja je pala prošle sedmice, preduzeće “Prijedorputevi” je nakon dogovora sa nadležnima u “Vodama Srpske” počelo da čisti korito ove rječice u naselju Vrbice. Nalog za hitnu sanaciju “Vodama Srpske” izdao je premijer Srpske, Radovan Višković.

Direktor preduzeća “Prijedorputevi”, Radenko Crnogorac pojasnio je da je cilj profilisati kanal kako bi bio spreman za slične padavine.”Sa radovima smo počeli odmah nakon izdavanja naloga i nastavljamo ovih dana, dok kompletan potez koji je urgentan ne očistimo i privedemo normalnoj namjeni. Što se tiče ostalih radova koji su predviđeni projektom regulacije korita rijeke Miloševice biće obavljeni u drugoj fazi”, ističe Crnogorac.

Novac za sanaciju Miloševice u iznosu od 3,2 miliona KM obezbijedila je Vlada Srpske kroz kredit od Evropske investicione banke. Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove, zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove u Gradskoj upravi, Dragoslav Kabić istakao je da su za tender za sanaciju korita Miloševice zadužene “Vode Srpske”.

“Nadamo se da će u narednih 15-tak dana biti završen posao za prvu fazu radova, dužine jedan kilometar i 600 metara.  Vrijednost radova je 3,2 miliona KM.  To je samo jedan dio rječice Miloševice za koji je raspisan tender. Treba nastaviti dalje. Otprilike nekih 4,5 kilometra je dužina rječice gdje je potrebno izvršiti čišćenje korita da bi se onemogućilo dalje plavljenje”, dodao je Kabić.

Tender za sanaciju korita Miloševice koje provodi Javno preduzeće “Vode Srpske” još uvijek je u toku. Slijedi otvaranje ponuda i potpisivanje ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem.

Izvor: kozarski