Dvojica pripadnika Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) iz Banjaluke nedavno su unaprijeđeni u savjetnike, a što je po rangu u obavještajnom sektoru slično poziciji pomoćnika direktora. Riječ je o Z.U. i B.Š. pripadnicima OBA-e veoma bliskih predsjedniku PDP-a Branislavu Borenoviću. Njima je na osnovu imenovanja drastično uvećana i plata. Prema informacijama Faktora ovaj dvojac jednog od opozicionih lidera iz Republike Srpske, sada je iz platnog razreda od 1600 KM mjesečno neto zarade, prebačen u rang plate od 2600 KM.

Po ličnom nalogu Borenovića

Ovo je čista nagrada za rad u PDP-u i za predsjednika partije lično, kaže izvor Faktora.

Pomenuti bezbjednjaci su dugogodišnji radnici obavještajnog sektora, a njihov uspon u službi počeo je približavanjem partiji Branislava Borenovića, tvrde dobro informisane osobe iz OBA-e.

Ipak, njih dvojica su smo kap u moru političkog djelovanja Obavještajne službe u BiH.

Veliki dio ratnih kadrova AID-a (muslimanske obavještajne službe) našao se, poslije rata, u novoosnovanoj agenciji na nivou BiH.

Javna je tajna da za muslimanske vođe postoje paralelne strukture upravljanja i prikupljanja informacija.

Ne tako davno direktor OBA-a Mehmed Osmaganić Osmica punio je stranice domaćih i regionalnih medija, kao najveći skandal majstor u obavještajnoj branši.

Više puta je privođen zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja, pa i po pitanju diploma, a protiv njega se vodi i više postupaka u Sudu BiH.

Bakirova prćija

BiH je vjerovatno jedina zemlja na svijetu čiji direktor obavještajne službe ima zabranu pristupa tajnim podacima koje ista ta služba prikuplja.

Osmica ne krije da je blizak Bakiru Izetbegoviću i da je pod njegovom direktnom kontrolom.

Onda i ne čudi da su niže rangirani službenici u OBA-i odlučili da budu bliski drugim partijama koje su nekada bile u vlasti na nivou BiH.

Veliki broj nižerangiranih službenika koje je zaposlio PDP u diplomatsko-konzularnu mrežu dok je ministar vanjskih poslova BiH bio Igor Crnadak završio je u raznim ambasadama i konzularnim predstavništvima BiH u svijetu.

Autor:faktormagazin