Kako su sa rusko-ukrajinskom krizom krenula poskupljenja goriva i kod nas, pojedini naftaši iz Srpske odmah su se upustili u lov u mutnom, kršeći uredbu o ograničenoj marži na naftne derivate, a sve s ciljem sticanja što većeg profita.

Kako su litar goriva prodavali i do 30 feninga skuplje nego što je dozvoljeno, čime su dobrano oštetli kupce, ali ni oni iz ove priče nisu izašli bez posljedica.

Podaci Inspektorata Srpske pokazuju da su kršenjem marži benzinske pumpe u RS protivpravno stekle imovinska korist od skoro 140.000 KM. Međutim, gramzivost ih je koštala deset puta više.

– Republička tržišna inspekcija, sa manjim prekidima, od marta ove godine kontroliše benzinske pumpe. Do sada su obavljene 163 kontrole, a u 101 slučaju utvrđene su određene nepravilnosti. Na osnovu toga izdata su 202 prekršajna naloga u vrijednosti od oko 1,5 milion KM, dok utvrđena protivpravno stečena imovinska korist iznosi 139.287 KM – kaže za Srpskainfo glavni republički tržišni inspektor Radivoje Gavrić.

Udar po džepu građana

Kad je riječ o kršenju pomenute uredbe, ističe da su inspektori zaticali različite situacije.

FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

– Tako je, u jednom slučaju, po dolasku inspektora zatečen ED 5 po cijeni od 2,96 KM, a poslije kontrole uredbe poštivanja marže cijena je vraćena na 2,67 KM. Na drugoj pumpi, ED 5 prodavan je po tri KM, a po nalogu inspektora cijena je vraćena na 2,7 KM – ističe Gavrić.

Kako saznajemo, naftaši su prodavali litar goriva između par feninga i čak 0,30 KM skuplje nego što su smjeli. Otprilike, građanima je po nezakonitoj cijeni prodato najmanje 700.000 litara goriva.

U Grupaciji za promet naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS nismo dobili komentar na kršenje marži i pomenuti iznos kazni, dok u udruženjima potrošača pozdravljaju sankcionisanje naftaša koji su pokušali da profitiraju na nezakonit način. Međutim, nezadovoljni su zaštitom građana.

– Aktuelna cijena goriva, koja se približila 3,5 KM, ionako je previsoka za veliku većinu građana kojima je automobil potreba, a imaju sve manje novca za benzin i dizel. Oni su samim poskupljenjima, koja su od marta izuzetno česta, na velikom gubitku, a da ne govorimo o prevarama naftaša. Pomenuti iznos izrečenih kazni pokazuje da su inspektori radili svoj posao, i tako treba da bude. Naime, svi koji ugrožavaju prava potrošača, na bilo koji način, za to moraju da budu kažnjeni – naglašava za Srpskainfo izvršna direktorka trebinjskog Udruženja građana „Oaza“ Nedeljka Ilijić.

Skrivaju imena kažnjenih

Međutim, žalosno je što od kazni izrečenih naftašima, građani, kako kaže, nemaju ništa.

FOTO: MOJA HERCEGOVINA
FOTO: MOJA HERCEGOVINA

– U ovom slučaju zaradiće država, a šta ćemo s ljudima kojima su naftaši gorivo prodavali skuplje nego što su smjeli?! Njima samo ostaje mogućnost da tuže pumpe koje su kršile pomenutu uredbu, što će, naravno, malo ko uraditi. Jer, treba pokrenuti i platiti parnicu i čekati da se ona završi – naglašava Ilijićeva.

Iz Inspektorata RS ranije su saopštili da bi javno objavljivanje naziva subjekata kojima su izdati prekršajni nalozi moglo da utiče na postupke koji će, eventualno, biti vođeni pred nadležnim sudovima, pa zato nisu saopštili koje su pumpe kršile marže!?

– Pravna lica koja su neosnovano dizala cijene adekvatno su kažnjena prema Uredbi, dok pitanje obeštećenja kupaca nije u našoj nadležnosti. Tu  bi svaki kupac koji smatra da je oštećen, uz dokaz o izvršenoj kupovini, svoja prava mogao zahtijevati putem suda – poručili su tada iz Inspektorata RS.

Trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima Uredbom se propisuje maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM, dok maksimalna maloprodajna marža iznosi 0,25 KM po litru derivata.

KONTROLE ĆE BITI NASTAVLJENE

Nadležna inspekcija je od početka marta obavila i 64 kontrole marži u tržnim centrima i marketima, a u 44 slučaja utvrđene su određene nepravilnosti. Na osnovu toga, izdato je 57 prekršajnih naloga od 418.000 KM, a utvrđena je protivpravno stečena imovinska korist u iznosu 18.400 KM.

– Ograničenje marže odnosi se na osnovne životne namirnice, kao što su so, životinjska mast, suncokretovo ulje i biljna mast, pasterizovano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer i drugo. Tržišni inspektori reagovali su i kada je u pitanju pojava ograničavanja kupovine količine određenih namirnica, kao što su brašno, od strane marketa. Po osnovu povrede prava potrošača i zakona o zaštiti potrošača, izdato je šest prekršajnih naloga u vrijednosti od 8.400 KM – kaže Gavrić.

Poručuje da će inspektori nastaviti s kontrolama.

– Pozivamo trgovce da se pridržavaju Uredbe, jer su propisane kazne visoke, a svaki prekršaj će biti strogo sankcionisan. Kazna za trgovca kao privredno društvo iznosi od 10.000, a za odgovorno lice 5.000 KM. Takođe, subjektima prijeti oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi – poručuje Gavrić.

Izvor: Srpskainfo