Grad Prijedor dobio je Komisiju za postupak dodjele i prestanak statusa udruženja od opšteg interesa za grad. Čine je tri predstavnika Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora i dva člana sa liste stručnjaka koju je sačinila Skupština grada.

Zadatak komisije je da sprovodi postupke u skladu sa Odlukom o postupku za dodjelu i prestanak statusa udruženja od opšteg interesa za grad Prijedor koju je Skupština grada Prijedora donijela krajem aprila.

Udruženje može steći ovaj status ako djeluje u oblastima zdravstva, nauke, socijalne i zaštite okoline, civilnog društva, boračko-invalidske zaštite, ljudskih i prava manjina, pomoći siromašnim, socijalno ugroženim, invalidima, djeci i starijim licima, kulture, tolerancije, amaterskih sportova, vjerskih sloboda, pomoći u elementarnim nepogodama, zaštite potrošača i drugim oblastima od opšteg interesa za grad.

Status utvrđuje Skupština grada na prijedlog gradonačelnika, a po osnovu istorijskog, kulturološkog, multietničkog, teritorijalnog i socijalno-humanitarnog principa, nakon sprovedenog javnog konkursa koji raspisuje gradonačelnik svake četiri godine.

Udruženja kojima se utvrdi status opšteg interesa mogu ostvariti podršku grada u sufinansiranju aktivnosti utvrđenih godišnjim programom rada, u skladu sa mogućnostima budžeta, i adekvatnu pomoć u obezbjeđivanju drugih materijalnih uslova za rad i aktivnosti udruženja.

Gradonačelnik odlukom utvrđuje visinu sredstava za sufinansiranje rada udruženja od opšteg interesa, a kod utvrđivanja iznosa uzimaju se u obzir program rada i aktivnosti udruženja za godinu za koju se dodjeljuju sredstva, kao i način korištenja sredstava dodijeljenih iz budžeta grada u prethodnom periodu.

Udruženju prestaje status od opšteg interesa po sopstvenom zahtjevu, brisanjem udruženja iz sudskog registra, nerealizovanjem aktivnosti i nepodnošenjem izvještaja i narušavanjem kriterijuma po osnovu kojih je utvrđen status opšteg interesa.

Odluku o prestanku statusa od opšteg interesa donosi Skupština grada na prijedlog gradonačelnika, a na osnovu inicijative Odjeljenja za društvene djelatnosti.

Izvor: SRNA/kozarski