Sastanak lidera parlamentarnih stranaka u Briselu je posljedica određenih geo-političkih interesa, kako BiH ne bi bila izolovana od ostatka zemalja regiona, i kako bi zajedno sa drugim, puno više nestabilnim zemljama, ušla u pregovore za članstvo u EU.

Poručio je ovo lider Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić kojio kaže da je velika šteta što pojedini političari Republike Srpske nisu prepoznali taj trenutak.

Stevandić dodaje da se u Briselu pristalo na ustavne promjene u smislu zakonodavstva, konkretno po pitanju legitimnog predstavljanja, ali da delegacija Republike Srpske nije pristala na promjene ustavnog statusa.

On ističe da se konkretno u BiH ne treba mijenjati ništa da bi ona pristupila Evropskoj uniji, što znači da mehanizmi entitetskog glasanja, veta srpskog člana Predsjedništva koji čuvaju mir i ustavno-pravni status, ne predstavljaju kočnicu evropskog puta.

– Usaglašeni dokument u Briselu na najbolji mogući način ostavlja otvorena vrata za pristupanje BiH u EU – kaže Stevandić.

U BiH nije bilo posljedica po bezbjednost, nije bilo incidenata od kako je počela kriza u Ukrajini, što je, smatra Stevandić, rezultat politike mira koju vodi Republika Srpska.

Stevandić naglašava da su bošnjački političari bili jedinstveni po pitanju svoje nacionalne politike, iako je Bakir Izetbegović vođa te grupe, i da su ostali donosili svoje odluke po njegovim reakcijama.

– S druge strane, Republika Srpka nije imala jedinstven nastup, što se može smatrati bježanjem od odgovornosti od strane opozicije, koji su briselski sastanak pokušali iskoristiti za predizbornu kampanju. Republika Srpska je postigla političke pobjede koje se ne spominju dovoljno – tvrdi Stevandić, napominjući da će se izbori održati zahvaljujući odluci Predsjedništva BiH, koja je proistekla od zahtjeva srpskog člana Predsjedništva, a ne od odluke Кristijana Smita, koja nije podržana od strane Evropske Unije.

Кoalicija ne smije biti jednoumlje, smatra Stevandić, ali to ne znači da po pitanjima nacionalnog interesa ne bi trebalo imati zajednički stav, i treba iskazati poštovanje institucija što je nešto od čega opozicija bježi.

S druge strane, Stevandić smatra da je greška što se poljoprivredni i energetski kapaciteti Republike Srpske ne iskorištavaju dovoljno, te da je potrebna strategija razvoja koja će iskoristiti te potencijale.

Stevandić je naglasio da je ponosan što je u koordinaciji sa pet granskih sindikata, napravio pritisak da se odluka Narodne Skupštine Republike Srpske prihvati u Vladi Republike Srpske, i da svi zaposleni dobiju jednako povećanje plata, što je osnova stvaranja jednakosti među zaposlenima, što je opet, kako on smatra, jedan od uslova da niko ne napušta Republiku Srpsku i BiH.

Кad su u pitanju predstojeći izbori, Stevandić smatra da se ne može očekivat rast kao prethodnih izbora, ali da očekuje dobar rezultat, i da će narod prepoznati da ideje Ujedinjene Srpske zahtievaju “više ruku” da bi ostvarile svoje ciljeve.

Stevandić zaključuje da bi bio puno bliži kandidaturi za jednu od dvije inokosne funkcije, ali da, nije vrijeme za tako nešto, s obzirom na aktuelnu situaciju.

Izvor: Srpskainfo