Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će se danas u Sankt Peterburgu sastati sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejem Lavrovom i generalnim direktorom “Gasproma” Aleksejem Milerom.

n je naveo da će se sutra popodne u Sankt Peterburgu sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dodik je rekao da će danas na zvaničnom otvaranju Međunarodnog ekonomskog foruma, koji počinje u 13 časova po lokalnom vremenu, iznijeti svoj govor.

– Želim da iskažem naše zabrinutosti i poglede vezano za aktuelnu situaciju – rekao je Dodik za ATV.

On je izrazio zadovoljstvo što već tradicionalno dolazi na ovaj forum u Peterbugru, dodajući da je važno biti tu i čuti ljude koji su uključeni u globalna kretanja na ekonomskom, političkom i bezbjednosnom planu.

Dodik je podsjetio da je prošle godine u Rusiji razgovarano o važnim pitanjima ekonomske saradnje.

– Želim da ojačam naše dogovore od ranije, da oni imaju podršku sada i u ovakvim uslovima i da vidimo koji su modaliteti da možemo da ih realizujemo. Oni su isključivo, da ne bude nekih spekulacija u vezi sa izgradnjom gasovoda, dvije elektrane na gas, dogovor oko izgradnje solarnih panela i električne eneregije na bazi toga – naveo je Dodik.

Dodik kaže da se želi vidjeti kako će se svijet kretati i kakvi su odnosi.

– Ne samo da je situacija u Ukrajini ratna nego se i svijet dosta destabilizovao i u pogledu energetske situacije, mnogi energenti su mnogo skuplji nego ranije. Želimo da čujemo procjene ovdje dokle će se to kretati, zna se da je Rusija značajan izvoznik energenata, danas najvažnijih u svijetu, kao i jedan od najvažnijih izvoznika hrane, prije svega pšenice – istakao je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da će u Sankt Peterburgu biti završen dogovor u vezi sa gasom, te da se nada da će cijene biti iste kao i što ima Srbija.

Dodik ističe da u Rusiji znaju da BiH nije uvela sankcije Rusiji, da postoje neki pokušaji na multilateralnom planu neodgovornih ambasadora koji krše Ustav i zakone BiH da izražavaju neke svoje stavove.

– Ali Rusija je samom činjenicom da je prihvatila da Sarajevu isporuči određenu količinu gasa po stabilnim starim cijenama pokazala da apsolutno razumije tu situciju. Ja želim da samo dodatno pojasnim tu situaciju – dodao je on.

On je naglasio da Srpska nije spremna da bude dio sankcija prema Rusiji.

– Ovo nije sukob u koji smo mi upleteni i ne treba da imamo nikakve konsekvence. Ne želimo da budemo ni na jednoj strani svega toga, a nekima to nije dovoljno nego bi a priori da se svrstavamo. Nas niko nije pitao kada je to počinjalo, niti nas treba pitati sada kada traje – rekao je Dodik.

Autor: SRNA/Srpskainfo