Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je na prijemu za stipendiste Srpske pravoslavne crkve, studente završnih godina, da se Crkva oduvijek trudi da pruži podršku mladima u sticanju znanja.

Patrijarh je napomenuo da su srpski vladari nekada stipendirali mlade da se školuju u inostranstvu, a da su se, stekavši znanja u svijetu, ti ljudi zaista vraćali u Srbiju da pomognu i stečena znanja iskoriste za razvoj i dobrobit svoje zemlje.

Njegova svetost upriličio je prijem za studente završnih godina Medicinskog, Elektrotehničkog, Pravnog, Filozofskog i Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kojima je prenio da bi prilikom narednog susreta želio da se upozna i sa njihovim roditeljima, za koje je rekao da su ih odgojili i učili pravim vrijednostima, a prava vrijednost se nalazi samo u ljubavi prema drugome.

– Crkva se oduvijek trudi da pruži podršku mladim ljudima u sticanju znanja, ali i vrline, kako bi, prisjetimo se reči velikog dobrotvora srpskog naroda i osnivača fonda Privrednik Vladimira Matijevića, mladi bili radni, čestiti i štedljivi – štedljivi u svemu, ali ne i u ljubavi prema drugima – rekao je patrijarh Porfirije.

Studenti su prije susreta sa patrijarhom srpskim posjetili Muzej SPC, Biblioteku Srpske patrijaršije, pridvornu kapelu Svetog Simeona Mirotočivog, salu za sjednice Svetog arhijerejskog sabora i druge znamenitosti Patrijaršijskog dvora, objavljeno je na sajtu SPC.

Autor: SRNA/RTRS