Prva kompozicija uglja, koji je Elektro-privreda Srbije naručila u Republici Srpskoj, otpremljena je iz Prijedora u Srbiju, saopštile su Željeznice Republike Srpske.

Radi se o dijelu ugovorene porudžbine od 800 tona, koliko Srbiji tokom godinu dana treba da se isporuči na dnevnom nivou, dok je ukupna količina uglja čiju je isporuku Srbija ugovorila u Srpskoj iznosi 256.000 tona i ona treba da se isporuči na godišnjem nivou.

Željeznice Republike Srpske vrše transport uglja u saradnji sa srbijanskim željezničkim preduzećima.

Ruta isporuke uglja ide iz Prijedora preko Doboja, Zvornika, a krajnja destinacija je grad Svilajnac.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Željeznica Srpske, Željko Radić je rekao da postoje opcije prevoza uglja i za Sloveniju u količinama od 300.000 do 500.000 tona.

Podsećamo, da su Željeznice Republike Srpske tokom prvih pet mjeseci 2022. godine, prevezle ukupno 1.834.722 tone robe, što je za 10,09 odsto više u odnosu na ostvareni obim prevoza u istom periodu prošle godine.

Radić kaže da novi prevozi uglja nakon nekoliko godina pauze, spadaju u visoko prioritetne ostvarene ciljeve za Željeznice Republike Srpske u okviru nastojanja i doprinosa za proširivanje i razvoj regionalne saradnje sa namjerom aktivnog učešća u stabilizaciji energetske situacije u regionu i nastavku neometanog i kontinuiranog rada elektrana u okruženju.

Autor: RTRS