Rusija ne napušta svoje prijatelje i u to sam se ponovo uvjerio nakon razgovora s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Svi naši projekti koji su ranije dogovoreni se nastavljaju, a cijene gasa ostaju iste do kraja godine, od čega će najviše koristi imati ljudi u Srpskoj i u FBiH – objavio je Dodik na Tviteru.

Istakao je da Rusija ostaje bitan faktor odlučivanja u Savjetu bezbjednosti UN.

– Naš prijedlog njima je da podrže nastavak Misije ALTEA. Naglasio sam da dolazak njemačkih vojnika nećemo podržati i da to vidimo kao pokušaj da se silom nameću politička rješenja – izjavio je Dodik.

Dodik je najavio novi sastanak sa Putinom.

– Ponovo sam obavijestio predsjednika Putina da onaj koji se predstavlja kao visoki predstavnik nema mandat. Već u septembru imamo novi sastanak da bismo vidjeli kako teku dogovoreni projekti. Izgradnja gasovoda i dvije gasne elektrane su prioritet i nećemo dozvoliti nikakve blokade – istakao je srpski član Predsjedništva.

Dodik je ponovio da Srpska neće i ne može odustati od svojih prava, te dodao da se zalaže za poštovanje Ustava i izvorni Dejtonski sporazum.

–  Čuvamo poziciju Srpske i tražimo ono što nam pripada po Ustavu. Ponovio sam da BiH može opstati samo kao zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda – istakao je Dodik.

Naveo je da je Putin još jednom je izrazio punu podršku Dejtonskom sporazumu i pokazao svoj principijelan stav.

– Za razliku od mnogih sa Zapada koji bi na lažima htjeli da legalizuju kršenje Ustava i koji bi rado srušili Dejtonski sporazum – objavio je Dodik, piše RTRS.

Dodik je zahvalio Putinu što razumije složene odnose u BiH.

– Eaduje me da Rusija zna da u Republici Srpskoj ima iskrenog prijatelja i da nikada nećemo dozvoliti da se uvedu sankcije – poručio je Dodik.

Izvor: Srpskainfo