????? ?????????, 17. ???? /????/- ?????? ???? ?????????????? ??? ??????? ????? ?????? ?? ??????? ? ????? ?????????? ?? ????????????? ?????? ?????????? ???????.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je večeras, nakon sastanka s Vladimirom Putinom, kako njegovi domaćini dobro razumiju da RS i BiH nisu na strani sankcija protiv Rusije.

Mi smo svjesni da to ne bi ugrozilo Rusiju, bilo bi to manje od ugriza najmanjeg komarca na svijetu. Riječ je o principu. Rusija je garant Dejtona, i takav potez bi bio karikatura. I on se sam nasmijao na to. Takođe, naša poruka prema Rusiji će biti da u SB UN uvijek glasaju za nastavak misije Altea u BiH. Mi nemamo problem s tim, osim u dijelu kada su počeli da paradiraju  – rekao je Dodik nakon sastanka s Putinom na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sank Peterburgu.

Dodaje da je Putinu zahvalio za povoljnije cijene gasa nego za EU i otkrio da će to biti produženo do Nove godine.

Ističe da je s Putinom dogovoreno o održavanju iste cijene gasa za Republiku Srpsku na nivou od oko 290 dolara za 1.000 metara kubnih, prenosi TASS

– U Sarajevu sjede ljudi koji pričaju o sankcijama, a koriste njihov gas. Mi smo rekli da ne želimo da pričamo o sankcijama – kategoričan je Dodik.

Dodik je za RTRS rekao da je sastanak s Putinom bio pun razumijevanja i otvorenosti, da je razgovarano o više tema, prije svega političkih, poput uloge Rusije kao garanta Dejtonskog sporazuma.

Dodik je istakao da ga je Putin pozvao na novi sastanak u septembru, na kojem će biti razgovarano o realizaciji projekata.

– Rusija ostaje značajan faktor odlučivanja u SB UN – zaključio je Dodik.

Izvor: Srpskainfo