Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija ocijenio je danas da su istupi ministra inostranih poslova Velike Britanije Liz Tras apsolutno jednostrani i njima samo bespotrebno pokušava BiH da uvuče u sukob u Ukrajini.

Sa takvim stavovima nastupala je i prilikom nedavne posjete BiH i svi su bili svjedoci da su te njene izjave izazvale brojne reakcije, uglavnom negativne – izjavio je Tegeltija povodom pisma Trasove koje su objavili mediji.

On je istakao da, s obzirom na to da nije primio pismo Trasove, teško može da ga komentariše, ali da će, kada dobije to pismo putem Ministarstva inostranih poslova, tada i odgovoriti na njega.

– Nažalost, nastavlja se praksa da diplomatska pošta, koja je upućena srpskim predstavnicima u Sarajevu, bude dostupna prvo svima u Sarajevu, uključujući i medije, pa tek onda onima kojima je upućena. Na osnovu onoga što sam uspio pročitati u medijima, u pismu Trasove nema ništa novo. Svi njeni istupi su apsolutno jednostrani i uvijek se svrsta samo na stranu jedne politike u BiH – rekao je Tegeltija.

Tegeltija je napomenuo da se u jednoj stvari slaže sa britanskom ministarkom i to onda kada kaže da ljudi imaju pravo da odlučuju o svojoj demokratskoj budućnosti.

– I ja se zalažem za pravo da građani BiH sami odlučuju o svojoj demokratskoj budućnosti, a da im to niko ne nameće izvana, pa ni ministarka Tras. Iako su mi njeni stavovi neprihvatljivi, to me neće spriječiti da posvećeno radim na unapređenju bilateralnih odnosa između Velike Britanije i BiH, pogotove ekonomski, jer je to u interesu građana obje zemlje – istakao je Tegeltija.

Mediji prenose da je Trasova, koja je nedavno boravila u BiH, prije nekoliko dana poslala pismo Tegeltiji u kojem je navela da Velika Britanija očekuje da BiH “poštuje svoje međunarodne obaveze, uključujući pridržavanja odredbi Povelje UN, nametanju sankcija Rusiji i nastavku suprotstavljanja ruskoj povredi međunarodnog prava”.

Autor: SRNA/Srpskainfo