Za privredu Republike Srpske dobro je i veoma važno da ima zagarantovanu cijenu gasa do kraja godine i da u situaciji konstantnog povećanja cijena energenata na svjetskom tržištu može predvidjeti svoje poslovanje u tom periodu, izjavio je danas Srni portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

Blagojević je rekao da je to u prvom redu veoma bitno za one privredne subjekte u Srpskoj koje koriste gas kao osnovni energent, jer je od izuzetne važnost da, uz predviđanje poslovanja, mogu na osnovu toga da planiraju i svoje troškove poslovanja.

On je dodao da u tu kategoriju spadaju neka od najvećih i najuspješnijih preduzeća iz Srpske, koja sada bar do kraja godine, u situaciji kada cijene energenata rastu, mogu da planiraju svoje troškove i poslovanje.

“S druge starne, problem nam predstavlja povećanje cijena ostalih energenata – nafte i naftnih derivata i zato je nedavni zaključak Upravnog odbora Privredne komore bio da se ukidanjem akciza na puteve i auto-puteve na ograničen period bar djelimično utiče na stabilizaciju cijena nafte i naftnih derivata i tako se pomogne i stanovništvu i privredi”, naveo je Blagojević.

Srpski član Predsjendištva BiH Milorad Dodik dogovorio je na jučerašnjem sastanku u Sankt Peterburgu sa predstavnicima ruskog “Gasproma” da se ne mijenja cijena gasa do kraja godine.

Izvor: SRNA/RTRS