Unazad par dana, na pojedinim benzinskim pumpama benzin je poskupio za šest, a dizel za čak 10 feninga, pa ova goriva trenutno koštaju 3,45, odnosno 3,49 KM po litru.

To je drastično više nego u istom periodu lani, kada se litar BMB 95 u prosjeku prodavao po 2,03 , a dizela D5 po 1,99 KM. Praktično, benzin je sada skuplji za nešto više od 1,4, a dizel za 1,5 KM.

Nije teško izračunati da je za rezervoar od 50 litara dizela u ovo doba prošle godine trebalo izdvojiti 99,5, a sada čak 174,5 KM.

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori Srpske prije par dana su najavili ovo posljednje poskupljenje goriva, uz napomenu da je neminovno.

– Rafinerije u okruženju su u ovom mjesecu značajno povećale cijene prema distributerima što je, svakako, uticalo na to da poskupi gorivo na pumpama. Za dalje je teško bilo šta prognozirati – poručili su iz grupacije.

Sa skokom cijena goriva vozači su se suočili i početkom prošle sedmice, kada je cijena u prosjeku otišla za pet feninga po litru.

Podsjetimo, do učestalih poskupljenja goriva u Srpskoj došlo je u martu ove godine, pojavom rusko-ukrajinske krize.

Prema podacima Zavoda za statistiku Srpske, u februaru 2022. litar benzina je u prosjeku koštao 2,44, a dizela 2,42 marke, a već u martu njihove cijene otišle su na 2,85, odnosno 2,93 KM.

– Otelo se i voziti i živjeti. Razumijem ja i krizu i sve, ali ne razumijem da je gorivo otišlo ovoliko i da i dalje poskupljuje. A kad nafta u svijetu pojeftini, što se takođe dešavalo u ovoj krizi, pumpadžije nisu reagovale ili su cijene spuštali tek za koji fening. A sad, za samo sedam dana imamo poskupljenje za skoro 15 feninga. Kako su krenuli, uskoro će rezervoar biti duplo skuplji negu lani. Uveliko se priča da neće stati dok litar ne naguraju na četiri KM – ističe Dragoslav S. iz Banjaluke.

Izvor: Srpskainfo