U srednjim školama počeo je drugi junski upisni rok. Mnogi učenici su razočarani, jer nisu uspjeli da upišu željeno zanimanje, dok su neke prijedorske škole, koje su tradicionalno na meti svršenih osnovaca, morale odbiti i odlikaše, jer su već u prvom roku popunile najatraktivnija zanimanja. Takav je slučaj sa Elektrotehničkom školom, koja upisuje 96 učenika, a dokumenta je predalo njih preko 200. Morali su odbiti i odlikaše. Anastasija Nikolić nije uspjela da upiše informacione tehnologije, pa će prijavu predati u nekoj drugoj školi.

“Imala sam preko 60 bodova i predala sam dokumenta prošle sedmice, u prvom roku. Međutim, bila je prevelika navala ostalih odlikaša i ‘vukovaca’, tako da nisam upala. Razmišljam da upišem za farmaceuta u Medicinskoj školi”, rekla je Anastasija.

Sem  prijedorske gimnazije, kojoj je odobren upis odjeljenja sa manjim brojem đaka, sve srednje škole upisuju po četiri odjeljenja sa po 24 učenika. Peto odjeljenje im nije odobreno. Zbog toga su, ističu u srednjim školama, neki učenici prinuđeni da upišu zanimanje koje nije bilo njihov prvi izbor.

“Upisujemo četiri odjeljenja i ukupno 96 učenika. Najveća zainteresovanost bila je za tehničara informacionih tehnologija, gdje smo imali 119 prijava, a upisujemo 48 učenika. U prvom junskom roku popunjena su dva odjeljenja informacionih tehnologija i jedno odjeljenje tehničara elektroenergetike”, rekao je Zoran Mršić, direktor Elektrotehničke škole.

Višak učenika imaće i u prijedorskoj Mašinskoj školi. Na osnovu primljene dokumentacije, jasno je da će lako popuniti upisnu kvotu u tri tehnička i jednom zanatskom odjeljenju. Zadovoljni su što su neka od njihovih zanimanja privukla i đake sa veoma dobrim ocjenama.

“Veliko je interesovanje za mašinstvo, CNC-tehnologije, a iznenađenje je i šumarstvo i obrada drveta, gdje su se zaista jako dobri učenici opredijelili za obradu drveta”, rekao jeBorislav Kojić, direktor Mašinske škole. “Nećemo moći udovoljiti željama svih učenika, koji će u trećem roku imati priliku da pređu u škole koje nisu popunjene”, dodaje Kojić.

U školskoj 2022/23. godini, Mašinska škola nudi deficitarno zanimanjebravar-zavarivač, za koje će učenici dobijati mjesečnu stipendiju od 100 KM i besplatan prevoz do škole. U okviru  drugog junskog roka, do srijede će dokumenta predavati učenici sa manje od 60 bodova. Rezultati će biti poznati u petak, 24. juna.

Izvor: kozarski